Производителите на „Планински продукт“ влизат в електронен регистър на МЗХГ

Земеделците подават годишна декларация за произведените количества до 30 септември – за житни и рапица, и до 30 ноември – за царевица, слънчоглед, соя и ориз

планинско земеделиеПроизводителите на аграрни стоки, обозначени като „Планински продукт“, ще бъдат вписани в електронен регистър в сайта на Министерството на земеделието, храните и горите. Министерството ще поддържа също така регистрите на производителите на земеделски продукти и храни с географски означения; производителите на продукти с традиционно специфичен характер и на контрольорите, които ще следят за съответствието. Регистрите трябва да се създадат до една година от влизането в сила на закона. Това е записано във внесения в Народното събрание на 23 октомври 2018 г. Законопроект за изменение и допълнение на Закона за прилагане на общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз. Относно новия термин „Планински продукт“, документът изисква от земеделския министър да създаде наредба, с която да се определят условията и реда за използване на качествената категория „Планински продукт“.

В мотивите към законопроекта вносителят Томислав Дончев обяснява, че в резултат на извършен у нас одит на Европейската комисия през 2015 г., е наложено да се въведат законови изменения за биологичното производство и етикетирането на биопродуктите, както и да се гарантира коректната работа на контролиращите лица. По препоръка на българската Сметна палата биологично произведените храни се добавят като отделна група храни в Закона за храните, за да може да се уреди в отделен норматив контролът и етикетирането на биопродуктите, използвани в заведения за обществено хранене.

Увеличават се санкциите за лица, които осъществяват контрол върху биологичното производство без да са получили разрешение или разрешението е с изтекъл срок. От 5000 до 10 000 лв., както бе досега, глобата се променя на „от 20 000 до 30 000 лв.“

Заради премахването на квотите за захар и изоглюкоза от 1 октомври 2017 г. се прекратява и режимът за одобряване на производители и рафиньори. С това обаче не отпада задължението им да подават редовна информация до МЗХГ за производството, цените и пазара на захар и изоглюкоза.

Производителите на обикновена и твърда пшеница, ечемик, ръж, овес тритикале и рапица вече ще подават само една годишна декларация за количеството произведено зърно. Срокът за нея е до 30 септември.

Задължение на производителите на царевица, слънчоглед, соя и оризова арпа е да подадат годишната декларация в съответната областна дирекция „Земеделие“ до 30 ноември.

Увеличението на държавния трансфер към „Напоителни системи“ за 2019 г. от 17 на 19 млн. лв. е заложено в законопроекта, който урежда държавното предприятие да получи и разумна печалба при извършване на обществената услуга 4защита от вредното въздействие на водите“.

Leave a Comment