Кое часово време предпочитат фермерите?

Тази неделя, 28 октомври, ще трябва да върнем с един час стрелките, за да влезем в зимното часово време. Ако сте забравили да направите тази операция на предишния ден, а часовникът в неделната сутрин ви информира, че е 8, може да се поизлежавате на воля, защото според зимното часово време ще е 7. За догодина България трябва да реши кое часово време ще ползва постоянно, за да не трябва да получаваме ежегодно от времето кредит от един час и да го връщаме след 5-7 месеца. С въпроса кое часово време предпочитат българите, е създадена анкета в сайта на правителството. Вчера обаче един евродепутат зададе въпроса знае ли някой кой е по-удобният вариант за селското стопанство и призова към дискусии. Темата е важна и затова Агро Пловдив попита няколко фермера какви са предпочитанията им. Ето както отговориха те:

Ангел Вукодинов, зърнопроизводител от Съединение: 

Ангел ВукодиновДоколкото ми е известно, преди да минем на лятно и зимно часово време, сме били постоянно в зимното. Кое от двете ще изберем догодина не е толкова важно, колкото удобството да не въртим напред и назад стрелките. Имам колебания кое е по-комфортното време, но с една идея повече клоня към зимното, защото като че ли биологичният ни часовник е настроен към него.

Светла Манева, животновъд от Пловдив:

Светла МаневаНямам предпочитания към часовото време, но със сигурност е по-добре да не го променяме. Защото когато въртим стрелките, трябва да създадем нова организация на работа. При този недостиг на работна ръка започвам да се притеснявам дали хората ще пристигнат навреме във фермата. Отглеждам млечни крави и едно от важните изисквания за добри резултати е храненето и доенето да се вършат в точния момент. Всяко отклонение влошава млечността. Разбира се, кравите също са принудени да привикнат към смяната на часовото време, но в първия ден, когато ги доим един час по-късно или по-рано, те дават по-малко мляко. След това свикват … като нас.

Красимир Кумчев, производител на плодове и зеленчуци от Пловдив:

Красимир КумчевТвърдо „за“ зимното часово време съм и ще обясня защо: Чисто физически човек има повече енергия сутринта отколкото следобед и е по-продуктивен. Ако останем с един час назад, тогава работният ден ще започва по-рано. Работниците ще идват в 5 часа сутринта и няма да се оплакват, защото ако е лятно часово време, всъщност ще е 6 часа и ще е вече светло. Ще могат да работят до обяд, за да избегнат големите следобедни жеги.

Мария Иванова, животновъд в с. Искра:

Мария ИвановаНямам предпочитания в кое часово време да останем, но абсолютно приветствам да не превъртаме стрелките всеки март и всеки октомври. Това е стрес и за козите, и за хората. За нас, животновъдите, смяната на времето е свързана с цялостно пренастройване на работата, която и без друго е достатъчно тежка.

 

Leave a Comment