Селскостопанска академия участва в 30 международни проекта, приходите й растат

Аграрните учени празнуват с не толкова високи заплати, но с перспектива за подобряване

Селскостопанска академия

С приемането на новия закон за Селскостопанската академия (ССА), започналата реформа и получената финансова автономност,  собствените приходи на академията са се увеличили  до октомври до близо 11 млн. лв. при 3 млн. за същия период на миналата година.  До края на 2018 г. нарастването вероятно ще достигне 5 пъти. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който беше гост на честванията на празника на ССА и Деня на аграрната наука.  С публикуването на проектобюджета за 2019 г. пък стана ясно, че държавният трансфер към академията догодина ще е малко над 25 млн. лв.

„Няма идеални реформи и съвършен модел, нека и институтите  да бъдат по-активни, за да могат нещата да се случват в перспектива и България да е по-конкурентоспособна в земеделието“, каза още Румен Порожанов. Той изтъкна важната роля на ССА и в подготовката на новата Обща селскостопанска политика и по-специално при подготовката на стратегически планове.

„Навсякъде при срещите ми в чужбина хората се интересуват от сътрудничество с българската аграрна наука“, допълни министърът. И припомни, че ССА участва в близо 30 международни проекта.  Министър Порожанов връчи отличията на институтите за създадените нови сортове цветя, памук, твърда пшеница, фасул и пипер.

Leave a Comment