Наемите на офиси в София скачат най-високо в Европа

офисНаемите на офиси в София са на първо място в Европа по покачване през третото тримесечие на 2018 г., показват данните на консултантската компания Forton.

През последните три месеца българската столица отбелязва 7.1% ръст на наемните цени спрямо предходното тримесечие в най-високия сегмент на пазара – клас А сгради с централно местоположение. За площи в такива проекти вече се преговаря на нива от 15 евро/кв. м при 14 евро/кв. м преди. На годишна база поскъпването на първокласните наеми в центъра на София е малко над 11%.

За висок клас офис сгради на комуникативни локации извън центъра, търсените наеми също отбелязаха лек ръст – от 13.5 на 14 евро/кв. м.

„Поскъпването на офис наемите е продължение на тенденцията от последните години под влияние на ограниченото предлагане на първокласни площи и активното търсене. Този тренд обаче ще се обърне предвид факта, че пазарът вече е близо до точката на насищане, а предлагането се очаква значително да нарасне през следващите години“, коментира Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ във Forton. Според нея, в рамките на следващите 4 години се планира завършването на офис площи, които обичайно биха се усвоили от пазара за повече от 6 години. Това ще доведе до  повишаване на незаетостта и натиск върху наемните цени.

По данни на компанията по-високи нива на наемите се наблюдават на 12 от общо 47 пазара на континента. Двигатели на ръста са Германия и някои регионални центрове във Великобритания, като Бристол, Единбург и Нюкасъл.

Офис пазарът в Европа отбелязва най-висок ръст на наемите в сравнение с останалите два сегмента – търговски и индустриални имоти. На годишна база покачването при логистичните площи е 1.8%, докато  при търговските улици дори има лек спад от 0.5% в сравнение със същия период на 2017 г.

В София наемните нива на първокласни складови площи остават без промяна – 4 евро/кв. м. Сходна е картината на търговските улици, където наемните нива на магазин от 100 кв. м се запазват около 50 евро/кв. м.

Leave a Comment