Войната на фермера Джингаров с милионите на „Юнион – груп“

Когато лозарят взел решение да спаси семейния си бизнес, не знаел, че ще води битки и с държавата

Фермерът Павел Джингаров, разумен мъж с две деца и прекрасна съпруга, в един хубав ден в края на август изведнъж разбрал, че има сериозен проблем. Оранжерията с домати плувала във вода, а от нея чакал значителни приходи. По-късно установил, че и лозите в стопанството му са започнали да изсъхват пак по същата причина – стопанството му се давело във водата, използвана от наскоро открита малка ВЕЦ. На 13 февруари следващата година фермерът провел преговори, след които разбрал, че решаването на проблема няма да се уреди по мирен начин. Тогава Джингаров бил на 38 години – фермер-лозар без власт, влияние и богатство. Имал 67 декара стопанство, предимно десертни лозя. А неговият противник било софийското дружество „Юнион – груп“. То е с регистриран капитал 20 640 000 лева. Въпросът бил: има ли въобще някакъв шанс справедливостта срещу милионите и тяхната власт? Джингаров все пак заложил на библейския закон, че истината, рано или късно, побеждава. Хванал адвокат и завел няколко съдебни дела. Вече 5 години и 4 месеца, той продължава да губи – до момента е презасадил почти цялото лозе, за да го спаси. Най-важното обаче е, че и досега не е загубил усещането си, че крайната победа ще е негова. Вече има няколко спечелени битки. Последната от тях е срещу областния управител Здравко Димитров. Но, да започнем от началото.

Лозя според учението на траките

Павел Джингаров от Брестовица е уникален за местните с това, че като съвсем млад е заминал да работи на нефтена платформа в Северно море. Странен им е и с избора да живее със семейството си сред „къра“ – в два фургона край лозовото си стопанство. Фургоните му впрочем са по-уютни от доста къщи – имат ламиниран паркет, течаща вода, осветление и интернет, а недостатъкът им е, че вътрешното пространство е тясно.

Павел обяснява, че е създал лозето по древнотракийска технология и преди да стане белята през 2007 година, то давало страхотна реколта. Дори когато другите лозя наоколо измръзвали или градушка ги убивала, семейният масив изобилно раждал грозде, защото го отглеждали с благодарност. „Знам, че когато благодаря на първата лоза за реколтата, която е родила, чува и последната“, разкри тайната Павел Джингаров. Пак според древнотракийската технология, преди зимата той заравя по две пръчки от всяко растение в земята, и така помага на слънцето в тях да презимува.

Началото на кризата – 30 август 2007 г.

На 30 август 2007 г. обаче идилията ненадейно свършила с наводнението. Каналът на „Напоителни системи“, който минава точно покрай фермата на Джингарови прелял и унищожил оранжерията, а водата се просмукала под повърхността и започнала да задушава корените на лозето. Преди да бъде построена малката ВЕЦ „Лозята 1“, в канала почти нямало вода. Той бил подготвен да поеме водно равнище от 6 метра, а фактически трябвало да е издълбан до 10 метра дълбочина. Каналът се оказал плитък за дейността на МВЕЦ „Лозята 1“ и затова прелял.  Съоръжението било на държавната „Напоителни системи“, но то се ползвало от собственика на водната централа „Брестиом“АД. Затова Джингаров отишъл на преговори с частната фирма. Поискал от дружеството  две неща – първо, да покрият щетите му, които към онзи момент през февруари 2008 г., възлизали на около 50 000 лева. И второ – да облицоват канала така, че да е сигурно, че стопанството му ще е защитено. Отговорът бил – не.

Противникът – милионер

Чия фирма е „Брестиом“АД? За да се стигне до истинските собственици, трябва да се премине през няколко навързани като броеница дружества. Едноличен собственик на „Брестиом“ е „Юнион Електрик“АД, която притежава още 5 малки ВЕЦ, а също и ветрогенератори. Собственик на „Юнион електрок“ е „Юнион – груп“АД. Регистрираният капитал на последното дружество е 20 640 000 лева. Съдружници в „Юнион – груп“ са 4 фирми с по 24.22% дял и 4 физически лица. Зад три от фирмите стоят Емил Иванов, Иван Радев и Емануил Манолов, които са притежатели и на 0.78 процента от „Юнион – груп“ и като физически лица. Четвъртата фирма – „РГС“ е на Стоян Дачев и Рачо Шейтанов. А четвъртото физическо лице акционер е братът на Иван Радев – Светослав. Така фамилията Радеви притежава най-голям дял от фирмата-майка.

Братята Радеви са създатели на днешната МКБ Юнионбанк. В началото на 90-те са притежавали финансова къща за обмяна на валута в столицата. По-късно получават лиценз от БНБ за банкова дейност и основават „Юнионбанк“. През 2006 г. те продават контролния пакет на банката на унгарска компания и запазват малка част от акциите. Междувременно „Юнион – груп“ разширява дейността си в няколко основни посоки – в луксозно туристическо корабоплаване по Дунав, финансова дейност, недвижими имоти и изграждане на въозобновяеми енергийни източници(ВЕИ). Групата притежава общо 24 дъщерни фирми. Сред първите дружества в направлението ВЕИ  е „Брестиом“ с капитал над 2 милиона лева. Компанията е регистрирана 2004 г., а малките ВЕЦ, които е изградила са „Лозята 1“ през 2007 г. и „Лозята 2“ през 2010 г. Първата МВЕЦ е с мощност 5 мегавата и годишно производство 16 100 000 киловатчаса. Втората е по-малка. Двете централи, разположени една под друга, ползват съоръжения на „Напоителни системи“ и водите на река Въча. Печалбата на „Брестиом“  за 2010 г. е била малко над 2 милиона лева, а приходите й – 3.5 милиона, според финансовия отчет.

Досаждаме с тези данни, само за да покажем, че дъщерната „Брестиом“ и „Юнион – груп“ са доста мощни компании. Никакъв проблем не е било за собствениците им да покрият щетите на Джингаров и да стегнат канала така, че той да не е заплаха за малкото лозово стопанство. Необлицованият канал застрашил и асфалтовия път Брестовица-Йоаким Груево, който се свлякъл заради водата. Вместо да се справят с пораженията, които МВЕЦ „Лозята 1“ нанесла на частната ферма и общинския път, от „Брестиом“ решили да накажат Джингарови. Как?

Войната на институциите

„След като започнах съдебните дела, се оказа, че воювам не само с „Брестиом“, но и с институциите“, разказа Павел Джингаров. Изведнъж мощна лупа осветила малкото стопанство. Започнали данъчни проверки, посещения от Агенцията по лозята и виното, Басейнова дирекция се втренчила в документацията за ползването на сондажния кладенец, дори имало посещение от регионалната дирекция за строителен контрол. Строителните надзорници поискали цялата документация за изграждането на жилището от фургони. Нарекли го незаконно луксозно жилищно строителство. Павел Джингаров разбил пода, за да покаже на инспекторите, че жилището му е на колела, а не е изграждано. Въпреки това от РДНСК му съставили акт, който в момента той обжалва в Районния съд.

В хода на делата срещу „Напоителни системи“ и „Брестиом“, била направени петорни експертизи за състава на почвата и т.н. Междувременно, съдебният състав издал заповед малката ВЕЦ да преустанови дейността си докато не изолира канала. Заповедта трябвало да бъде изпълнена от кмета на община „Родопи“, но това не се случило. Джингаров отново се обърнал съм съда, който отново задължил общинския кмет да спре „Лозята 1“. И най-накрая, през април т.г., общинска комисия запечатала малката централа. Два месеца по-късно областният управител обезсилил със своя заповед запечатването и „Лозята 1“ пак заработила без да е изпълнила съдебното указание. С ново дело Павел Джингаров атакувал директно областния управител Здравко Димитров и на 6 декември съдът излязъл с решение в полза на фермера. Областната администрация била осъдена да плати разноските по делото – общо 460 лева.

Павел Джингаров приключва битките през 2012 г. с жалба до главния прокурор и до районната прокуратура. Тя е подадена преди по-малко от седмица. В писмото фермерът описва историята на терора и моли за незабавна реакция.

Коледно пожелание

Какво ще донесе 2013 г. на Джингарови, може да каже само пророк. Семейството обаче вярва, че в края на тази дълга история всеки ще получи това, което заслужава. На въпроса какво ще пожелае за Нова година на фермерите, Павел Джингаров каза: Нека да е по-добра и по-честита 2013-а. И нека да вярваме в чудеса и основно на тях да разчитаме!“   

Leave a Comment


9 − = три