Двоен стандарт и при уискито? Започват проверки

алкохолИма ли двоен стандарт и при високоалкохолните напитки? Отговор на въпроса ще бъде даден след като приключат лабораторните тестове, с които ще бъдат сравнени напитки, закупени у нас и от търговските мрежи на Италия, Германия и Франция, съобщи Нова тв.

Първото сравнение вече е направено за определена марка уиски и водка. Закупени са бутилки с еднакъв етикет от една и съща търговска верига, оперираща у нас и в Германия. Цените им са почти еднакви, като немските са по-високи. Това обаче може да се дължи на акциза, уточнява Ралица Скорчева от Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки. При съдържанието на водката не са открити разлики, алкохолният градус е един и същ. 

При уискито цветът на вносната напитка видимо е бил по-тъмен и наситен, което според експертите означава, че вероятно тя е отлежавала по-дълго от минималния срок от 3 години. Професионалният дегустатор Николай Бакалов смята, че на вкус двата продукта са съвсем различни. Лабораторните анализи обаче не показват съществени отклонения. Въпреки това потребителите са сигурни, че продаваните у нас спиртни напитки са с по-ниско качество. Така ли е настина ще стане ясно след като приключат проверките за възможен двоен стандарт и при алкохола. 

 

Leave a Comment