Сигнал: Двама търговци, дегизирани като фермери, ще доставят за над 736 хил. лв. плодове на 220 училища

Търговците тотално изхвърлиха земеделците от училищната схема за доставки на плодове и зеленчуци, като регистрираха фиктивни стопанства, алармираха от БАОППЗ. Така обявеното предимство на фермерите при кандидатстване бе отнето

деца в ИЗК "Марица" в Нощта на ученитеДве фирми, регистрирани като земеделски производители тази година след 10 април, са одобрени за доставчици на плодове и зеленчуци по схемата „Училищен плод“. Техните стопанства са в землището на гр. Угърчин (обл. Ловеч) и общата им площ е почти 24 декара. Фирмите „Дивела фрут“ЕООД и „Ради В“ЕООД ще доставят зеленчуци на общо 220 учебни заведения с 40 хиляди ученици. Те представляват 8% от целевата група по схемата. Дружествата очевидно са свързани, тъй като едно и също упълномощено лице – Димитрина Огнянова – е внесло заявленията им. Регистрацията на фирмите е в София, район „Овче купел“. Сигнал за очевидното несъответствие между изискванията към доставчици и списъка на одобрените от ДФ „Земеделие“ доставчици е подаден от Българската асоциация на организациите на производителите на плодове и зеленчуци (БАОППЗ) към министъра на земеделието и директора на фонда. В писмо до медиите от асоциацията разкриват подробности за този фрапантен случай. 

 

„Ради-В“ ЕООД с ЕИК 203057574 с УРН 632422  е одобрен като Земеделски производител за доставчик за 119 учебни заведения в страната. „Дивела фрут“ ЕООД с ЕИК 203762812 с УРН 676554 в качеството му на Земеделски производител е одобрен за доставчик в 101 учебни заведения в страната.

Двете дружества дори не отговарят на изискването определено в § 1, т. 7 от Допълнителната разпоредба на Наредбата, а именно: „Производител на плодове и зеленчуци“ е физическо или юридическо лице, регистрирано като земеделски стопанин по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани, което произвежда най-малко два продукта, включени в приложение № 1а, на обща площ минимум 2,5 ха.“

Регистрацията следва да не е по-късно от 10 април 2018 г., според наредбата и според писмо на министър Румен Порожанов от 4 юли т.г., изпратено до парламента.

Към дата 17 април 2018 год. „Ради-В“ ЕООД е разполагал със следните „производствени“ площи в землището на гр. Петрич и гр. Угърчин: полски домати – 0,4724 ха; полски краставици – 0,6718 ха; други зеленчуци – 0,1 ха или обща площ от 1,2442 хектара. Дори и след 10 април 2018 год., кандидатът не разполага с необходимия размер на земя и не произвежда земеделска продукция върху нормативно определената минимална площ от 2,5 хектара, посочват от асоциацията.

Към дата 17 април 2018 год. „Дивела фрут“ ЕООД е разполагало със следните „производствени“ площи в землището на гр. Угърчин: полски домати – 0,500 ха; полски краставици – 0,550 ха; други зеленчуци – 0,0968 ха  или обща площ от 1,1468 хектара. Дори и след 10 април 2018 год., кандидатът не разполага с необходимия размер на земя и не произвежда земеделска продукция върху нормативно определената минимална площ от 2,5 хектара.

Двете фирми неправомерно са одобрени от ДФ „Земеделие“ за доставчици по схемата „Училищен плод“. Те са и абсолютно недопустими за участие съгласно наредбата. 

Чии са тези фирми и защо се толерират въпреки сигналите и жалбите, оито са заведени срещу тях, пипат от БАОППЗ. 

От асоциацията предлагат следния алгоритъм на изчисление, който показва  сумите, заради които търговците са се дегизирали като земеделци:  

40 000 бр. деца х 46 доставки = 1 840 000 бр. порции плодове и зеленчуци. При средно тегло от 200 гр. на порция = 368 000 кг. плодове/зеленчуци. При средна цена за 1 кг. от 2 лв. без ДДС, то 368 000 кг. х 2,00 лв. = 736 000 лв. без ДДС или 883 200 лв. с ДДС!

Изпълнителният директор на асоциацията Чавдар Маринов обясни пред Агро Пловдив, че тази година реални фермери, които са доставяли плодове и зеленчуци в учебните заведения от години, тотално са изместени от търговските фирми. Списъкът на доставчиците е свит драстично – тоест по-марко фирми, по-големи количества. Широкото обявеното предимство на земеделските производители пред търговците при избор на доставчици е напълно компрометирано заради масовата регистрация на търговските дружества като земеделски производители по Наредба 3. От ДФЗ не са извършили фактически проверки на новорегистрираните земеделски производители – кандидати за доставчици по схемата. Не са направили дори и сметките дали е възможно тези фирми да осигурят за децата количествата плодове спрямо обема на регистрираните им стопанства.

Прочети още: Менте производители се наместиха в училищните схеми, снабдяват децата с ябълки от Полша и Македония

Leave a Comment