Браншовици се оплакаха на евродепутатите от споразуменията на ЕС с трети страни

евродепутатиВ Дома на Европа в София се срещнаха вчера представители на браншови организации в земеделието с евродепутати, които са у нас на тридневно посещение. Депутатите от Европейския парламент са от Италия, Германия, Белгия, Испания, Франция и Полша и са членове на Комисията по земеделие и развитие на селските райони (AGRI).

Присъствали на срещата разказаха, че един от основните обсъждани проблеми, са споразуменията, които Европейският съюз подписва с трети страни за облекчен внос на селскостопанска продукция. Производителите на зърно и на малини са дали пример със споразумението с Украйна, заради което се подбиват цените на европейското и в частност на българското производство. Представителите на животновъдния бранш са се оплакали от вноса на евтино месо от Австралия, което е превзело европейския пазар отново заради споразумение. Производителите на зеленчуци са дали пример с вноса на домати от Албания и Македония през Гърция, където ДДС на тези продукти е 8% и откъдето зеленчуците пристигат у нас като вътрешнообщностна доставка.

Относно проекта на ЕК за таваните при директните плащания след 2020 г., браншовите организации са изказали противоположни мнения.

„Целта беше да запознаем евродепутатите с нашите проблеми, за да може да са по-информирани при изработването на селскостопанските политики“, обясниха участници в срещата.

Утре членовете на  Комисията по земеделие и развитие на селските райони (AGRI) към ЕП ще се срещнат и с български депутати, представители на ресорната комисия в Народното събрание.

Leave a Comment