Св. Василева: В областните земеделски дирекции работна заплата е с 300 лв. под средната за страната. Защо?

Не са предвидени средства за новите около 60 ракетни площадки в Хасковско, но министър Порожанов обеща, че ще работят догодина

земеделска земяЗемеделската комисия в парламента прие с 11 гласа „за“ срещу 6 „против“ проектобюджета за 2019 г., внесен от правителството на 29 октомври. Преди това министър Румен Порожанов представи бюджета на МЗХГ за догодина в приходно-разходната му част, а зам.-директорът на ДФ „Земеделие“ Атидже Вели оповести цифрите на фонда.

Вели посочи, че разходите за субсидии през 2019 г. ще са общо 300 350 000 лв., от които преходната национална помощ ще е в размер на 134 251 000 лв. (тютюн и говеда), държавните помощи ще са 150 150 000 лв. и други. За краткосрочно кредитиране са предвидени 30 млн. лв. Скоро ще бъдат изплатени и суми по 4 спечелени от земеделци съдебни дела по спорове, свързани с проекти по мерки 311 и 312 по ПРСР 2007-2013, уточни зам.-директорът.

На въпрос на депутата Светва Бъчварова за бюджета на Изпълнителната агенция за борба с градушките, министър Порожанов обясни, че не са предвидени средства за новите около 60 ракетни площадки в област Хасково. При забавяне на приемането на Закона за борба с градушките остава въпросът как ще бъдат финансирани, но министерството ще намери начин да обезпечи дейността им, каза министърът.

Основните каиталови разходи на Българската агенция по безопасност на храните ще бъдат насочени за оборудване на лаборатории, отговори на друг въпрос Порожанов и допълни, че догодина трябва да се вземат сериозни мерки срещу инфлуенцата по птици, която вече повече от две години не може да бъде овладяна.

По повод питане за драстичното увеличение на минималния осигурителен доход на земеделските производители от 1 януари 2019 г., Румен Порожанов каза, че министерството е дало становището си и че всичко оттук нататък е в ръцете на парламента.

Председателят на независимите синдикати в земеделието към КНСБ Светла Василева повдигна въпроси, на които не получи отговор. Василева попита защо министерството не балансира заплатите в провинцията спрямо тези, които се изплащат в столицата. Тя посочи, че в областните земеделски дирекции и в общинските земеделски служби средните възнаграждения са с 300 лева по-ниски от средната работна заплата в страната. Василева обърна внимание, че на служителите в Агенцията за борба с градушките им са отнети средствата за работно облекло. Въпреки че овладяха няколко тежки заразни болести, държавните ветеринарни лекари, които работят на терен, получават едва 850-900 лева, което според синдикатите е твърде ниско.

Председателят на земеделските синдикати към КНСБ използва присъствието на председателя на Селскостопанска академия, за да го поздрави за увеличението на някои от ставките. Също така обаче Василева попита защо ръководството на ССА не повишава заплащането на квалифицираната работна ръка – на агрономи, лаборанти, технолози, което е толкова ниско, че те се радват на заложения ръст на минималната работна заплата от 510 на 560 лева.

След изказването на Светла Василева никой не пожела да вземе отношение и председателят на комисията Десислава Танева призова присъстващите да гласуват държавния проектобюджет.

 

Leave a Comment