Празнуваме Деня на будителите

будителиДенят на народните будители отбелязваме днес – празник, утвърден като национален още през 1922 година. В 10 часа пред президентството ще се проведе церемония по вдигането на националния флаг, а държавният глава Румен Радев ще приеме почетния строй на националната гвардейска част.

В Пловдив денят ще бъде отбелязан с общ концерт на хорови групи и танцови ансамбли на Римския стадион.

През 1922 г. в България се е появил силен дух на преклонение и благодарност към революционерите и творците, благодарение на които е станала възможно Освобождението, а след това и Съединението. По села и градове е започнало масово прекръщаване на улиците и училищата на имената на героите. След като за пръв път в Пловдив на 1 ноември 1909 г. са организирали честване на народните будители, през 1922 г. по инициатива на интелектуалци Стоян Омарчевски, министър на просвещението в  правителството на Стамболийски, внася предложение за утвърждаване на 1 ноември като национален празник. Негов патрон е светецът Иван Рилски. С указ на цар Борис ІІІ 1 ноември е обявен за общонационален празник.

В прокламацията за 1 ноември се казва:  „Нека Денят на св. Йоан Рилски да се превърне в Ден на народните будители, в празник на големите българи, за да събуди у младите здрав смисъл за съществуването и интерес към дейците на миналото ни.“

Празникът на будителите е бил отменен в годините на социализма, но от 1992 г., по идея на писателя Петър Константинов, той е възстановен.

 

 

Leave a Comment