Започват проверки на мандрите-доставчици по „Училищно мляко“ заради инцидента в Сливен

Ако се установят нарушения, одобрението може да бъде временно спряно или отнето

кашкавал на конци, ХалалицаДФ „Земеделие“ и БАБХ започва проверки на одобрените доставчици на мляко и млечни продукти по схемата „Училищно мляко“, съобщиха от фонда. Причина за проверките е сигналът за мухлясъл кашкавал, предназначен за ученици в училище в Сливен. Производител на продукта е „Млечни продукти Тракия“ЕООД в Хасково, която е дъщерна фирма на „БМК холдинг“АД, базирана също в Хасково. Светкавичната проверка на БАБХ по сигнала установи, че причината за некачествения продукт, който е бил в срок на годност, е недобрата опаковка.

От ДФЗ уточняват, че по схемата „Училищно мляко“ следва да се разпределят единствено мляко и млечни продукти, включени в списъка по приложение № 3 от Наредба за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения. Списъкът разрешава доставките на прясно пастьоризирано мляко с масленост 2%; Кисело мляко с масленост 2%, категория I; Бяло саламурено сирене и кашкавал. Продуктите трябва да са произведени от сурово мляко и да се доставят в индивидуални опаковки (за прясното и киселото мляко) или неиндивидуални опаковки с ненарушена цялост.

Доставяните в учебните заведения млека и млечни продукти трябва да носят идентификационна маркировка и да бъдат придружавани по време на доставката и транспортирането от търговски документ.

Всеки продукт, който не отговаря на посочените по-горе критерии е абсолютно недопустим по европейската програма „Училищно мляко“ и не следва да бъде приеман и раздаван на учениците и децата в учебните заведения. В случай на установени нередности по отношение на качеството на продуктите, нарушителите ще бъдат санкционирани, а одобрението им може да бъде временно спряно или отнето.

 

Leave a Comment