Малка Македония произвежда 70 хил. тона червен пипер за айвар

Прибиране на пипера в Македония Снимка на ФАО

Прибиране на пипера в Македония
Снимка на ФАО

Репортаж на ФАО от Македония разказва за едно от най-важните занимания на домакинствата в Македония по това време на годината – приготвянето на пикантната закуска айвар, чиято основна съставка е сладкият червен пипер.

Според ФАО около 13% от всички сладки пиперки, отглеждани в Македония, се произвеждат в малки стопанства.

Червеният пипер е основният продукт на македонската хранителна промишленост, около 70 000 тона от този зеленчук се обработват ежегодно. За сравнение, според последния оперативен доклад на агростратистиката на българското земеделско министерство, производството на пипер у нас – червен и зелен, за прясна консумация и за преработка, към 25 октомври 2018 г. е 41 893 тона. В допълнение припомняме, че територията на Маедония е 4 пъти по-малка от тази на България. 

Репортажът разказва, че закуската айвар обикновено се приготвя в края на лятото – началото на есента. Независимо дали се готви на малки порции вкъщи или в промишлен мащаб, етапите на превръщане на богатия на витамини пипер в кремообразна пикантна деликатес са еднакви.

Процесът започва с измиване на пиперки и отстраняване на семена. След това пиперите се пекат, за да им се даде богат вкус „с дим“. Вкъщи печенето се извършва на открит огън, след което кожата на пипер лесно се отстранява.

След като пиперите са на скара, обелени и нарязани, македонците ги смесват със сол и малко масло, а понякога добавят и някои домати, моркови или по-често пържени патладжани и продължават да готвят за известно време. Всяко семейство има свои уникални традиции за готвене.

Векове наред тежката работа по преработката и прибирането на селскостопански продукти се е превърнала в ритуал, който обединява семействата и селските общности. Днес този продукт на македонската гастрономия предлага на много семейства в селските райони възможността да разнообразят и да увеличат доходите си.

Leave a Comment