Метанстанцията на „Векта“ пак на търг за 3 милиона

Въпреки че основният имот на компанията е на тезгяха, собственикът Петър Никленов смята, че продажбата е „глупости“

метанстанция Векта - Пловдив - търгМетанстанцията на търговеца на горива „Векта“ООД отново е на тезгяха. Първият опит за продажбата ѝ беше през април 2012 г., когато частен съдебен изпълнител я обяви за 6.4 милиона лева с ДДС. Сегашната цена на обекта на „Карловско шосе“ (бул. „Васил Левски“ 170) е почти два пъти по-ниска – 2.941 милиона лева. Оттогава досега метанстанцията е предлагана за продан няколко пъти, като според правилата цената ѝ непрекъснато е падала.

„Векта“ има задължения към „УниКредит Булбанк“, но към основния взискател са се присъединили и други, като строителната фирма „ЦИД – Атлас“ ЕООД на Петър Пашев. Строителят е работел по изграждане на бензиностанция на „Векта“ в Пазарджик, но фирмата поръчител не е платила  478 266 лева, въпреки че е признала за направените разходи.

Собственик на „Векта“ е Петър Никленов заедно с Екатерина Панайотова, която държи незначителен дял в компанията. По данни на Търговския регистър през 2011 г. дружеството е отчело загуба в размер на 1.5 милиона лева, а управителят Никленов е съставил оздравителен план. Върху него обаче тежат задълженията, заради които частният съдебен изпълнител Ангел Ангелаков е наложил 4 възбрани. Метанстанцията е ипотекирана два пъти в полза на „УниКредит Булбанк“ – през 2007 г. и през 2009 г. Петър Никленов има задължения и към „Булбанк лизинг“ чрез едноличната си фирма „Векта транс“. Забележителното при този дълг е, че мораторната лихва е по-голяма от базата. Тя е 123 868 лева, докато основната сума за възстановяване е 97 522 лева.

„Векта“ е сред най-известните търговци на горива в Пловдив. Джужеството държи под наем още три малки бензиностанции – на автогарите „Север“ и „Юг“ и на Сточна гара. Миналата година частен съдебен изпълнител бе предложил за продан имот на фирмата срещу „Мебелна къща“, който бе предвиден за изграждане на бензиностанция.

Дали този път ще има купувач за една от първите метанстанции в града, ще стане ясно на 5 юли, когато ще бъдат отворени евентуалните оферти.

СОБСТВЕНИКЪТ

Запитан по телефона дали ще направи опит да се разбере с кредиторите и да спре продажбата на метанстанцията, Петър Никленов бе лаконичен: „Не ме занимавайте с глупости.“

 

Leave a Comment