Фермерите с плодове и зеленчуци искат държавна подкрепа в размер на 30% от годишните им обороти

На среща в земеделското министерство вчера браншовиците са настояли за разработването на национална стратегия за развитието на сектора

ябълкова градина на Цветелина БориславоваПредставители на организации от сектор Плодове и зеленчуци поискаха вчера на среща с част от ръководството на земеделското министерство целева национална помощ. Предложението на браншовиците е тя е да е в размер на 30% от годишния оборот на всеки производител, който може да докаже продажбите си със счетоводни документи. По предварителни сметки на организациите това ще коства на държавния бюджет около 120-130 милиона лева. 

„Сектор Плодове и зеленчуци е достигнал дъното, а моментът е такъв, че не могат да се променят заложените параметри за този програмен период, а следващият – 2021-2027 г. – е твърде далече“, коментираха представители на бранша. „Въпреки че ЕС е против държавните помощи, тъй като те създават неконкурентна среда в рамките на общността, Франция години наред подкрепя производителите на винено грозде като своя национална политика и плаща санкциите, които ЕК й налага“, дадоха пример участници в срещата. Те смятат, че правителството трябва да се отзове на предложението, тъй като сривът в производството на плодове и зеленчуци е огромен, а това има връзка и с обезлюдяването на селата. 

През следващия програмен период държавата може да бъде освободена от тази национална помощ. Нейната подкрепа за сектора би могла да се поеме от европейските средства по директните плащания, от които ще останат излишъци след като се въведат таваните по плащанията на площ. 

Ако производителите на плодове и зеленчуци получат подкрепа от държавата, те със сигурност ще върнат към бюджета доста средства под формата на данъци и освен това секторът рязко ще изсветлее, обясниха браншовици. 

На срещата организациите са получили обещание, че през следващия програмен период ще има специална инвестиционна мярка по ПРСР, която ще е само за зеленчуковите и за стопанствата с трайни насаждения. 

Организациите са поискали от министерството Закон за овощарство и зеленчукопроизводство, както и национална стратегия за развитието на сектора.  

 

Leave a Comment