Четири заразени с Африканска чума глигани са отстреляни в шубраците на Добрич

глиганЧетири диви прасета, заразени с Африканска чума, са отстреляни в ловното стопанство на село Българево, област Добрич. След констатиране на болестта в село Тутраканци, област Варна в края на август в лично стопанство със 7 прасета за угояване, и след като няколко глигани намериха смъртта си при оградата с Румъния, вчера за първи път бе установено, че Африканската чума вече броди в българските гори. 

Със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев са наложени мерки за превенция и ограничаване разпространението на инфекцията в съответствие с действащото законодателство. Създадени са зони на ограничение, засилен е надзорът при дивите и сред популацията домашни свине. 

БАБХ ще извършва постоянни клинични прегледи за АЧС при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине като изпълнение на Програмата за профилактика и надзор на болестта АЧС в България. Мерките при домашни свине са насочени към стриктна превенция за биосигурност с цел прекъсването на възможността за прехвърляне на заразата между дивата и питомната популация  свине в страната.  

Вчера се проведе заседание на Областната епизоотична комисия в гр. Добрич, на която са обсъдени мерките за контрол, предотвратяване на разпространението и организацията по изпълнението им. 

Биосигурността на фермите е ключов фактор за предпазване на домашни прасета от навлизане на инфекция с вируса на АЧС. В тази връзка БАБХ напомня, че прасетата в стопанства „заден двор“ трябва да се отглеждат затворени,при засилена биосигурност и без нямат контакт с диви прасета.

Leave a Comment