ФАО очаква повече площи с пшеницата заради благоприятните цени

Международните цени на храните паднаха със 7,4% на годишна база. Млечните продукти поевтиняха с почти 5% за месец, месото с 2%, растителното масло с 1,5 на сто. Захарта скочи с близо 8%

Международните цени на хранителните продукти спаднаха през октомври до най-ниското си ниво от началото на май, докато спадът в цените на млечните продукти, месото и растителните масла не компенсира увеличението на цените на захарта, по данни на ООН от вчера. 

Индексът на цените на храните на ФАО, индикатор за месечните изменения в международните цени на кошницата с основни хранителни продукти, е 163,5 пункта през октомври, което е с 0,9% по-малко в сравнение със септември и с 7,4% по-малко от преди година. 

Индексът на цените на млечните продукти на ФАО като цяло е намалял с 4,8% в сравнение с предходния месец и е на ниво 34% под пиковата си стойност, регистрирана през февруари 2014 г. Отслабването на цените отразява увеличения износ на всички основни млечни продукти, особено от Нова Зеландия. 

Индексът на цените на месото на ФАО от септември се е понижил с 2%, в резултат на спада в цените на яйцата, свинското месо, говеждото месо и домашните птици. 

Индексът на цените на растителното масло на ФАО намалява за деветия пореден месец и през октомври се понижава с 1,5%, достигайки най-ниското си ниво от април 2009 г. Последният спад се дължи главно на слабото търсене на палмово масло в световен мащаб и на наличието на големи запаси в основните износителки. Цените на соевото масло леко се повишиха. 

Индексът на цените на зърното на ФАО се възстанови, като се повиши с 1.3% от септември, главно в резултат на по-високите цени на царевицата от САЩ. Цените на ориза, напротив, паднаха, което се дължи отчасти на валутните колебания, спада на цените на японските и ароматните ориз и конкуренцията между износителите. 

Индексът на цените на захарта на ФАО се е увеличил с 8,7%, главно в резултат на отрицателните прогнози за културите, дължащи се на неблагоприятни метеорологични условия в Индия и Индонезия, както и заради доказано нарастващия дял на бразилската захарна тръстика, използвана за производството на етанол. 

Прогноза за световното производство на зърно

ФАО също повиши прогнозата си за световното производство на зърнени култури за 2018 г. до 2 601 милиона тона, главно поради по-високите очаквания за производството на пшеница в Канада и Китай. Независимо от това, новата прогноза остава на ниво от 2,1% под рекордно ниво от 2017 г. 

Очаква се световното производство на ориз през тази година да надхвърли миналогодишния рекорден ръст с 1,3%, достигайки 513 милиона тона, според последното издание на  ФАО „Резюме на търсенето на зърно“, публикувано вчера. 

Ссеитба на пшеницаветовното производство на пшеница през 2018 г. се очаква да възлезе на около 728 милиона тона, което е с 4,3% по-малко в сравнение с предходната година. В Северното полукълбо се засява зимна пшеница, която заради благоприятните за производителите цени се очаква да е върху по-големи площи в Европейския съюз, Съединените щати и Индия. 

Според прогнозите, обемът на производството на фуражно зърна в света ще бъде 1,360 милиона тона, което е с 2,2% по-малко в сравнение с 2017 година. В страните от южното полукълбо понастоящем се извършва засяване на фуражни култури и ранните прогнози показват увеличаване на площта с царевица в Южна Америка. 

Според прогнозите на ФАО световното потребление на зърнени култури ще нарасне с 0,2% до рекордните 2,653 милиона тона, което ще допринесе за нарастващото търсене на фураж и промишлена употреба на царевицата, особено в Китай и САЩ. Потреблението на хлебна пшеница се очаква да се увеличи с 1%, а на ориз – с 1,1%. 

Според прогнозите, световните запаси от зърнени храни в края на сезоните през 2019 г. ще достигнат почти 762 милиона тона, което е с около 6,5% по-ниско от рекордното им ниво. Очаква се общите запаси от фуражни зърнени храни да намалеят за първи път от шест години, докато запасите от пшеница ще намалеят с 4,5%. Световните запаси от ориз обаче ще се увеличат с 2,6% до 176,6 милиона тона. 

Leave a Comment