Стотици патицовъди ще поискат в понеделник оставката на д-р Дамян Илиев

Според последните серологични изследвания фермите с патици масово се оказват носители на вируса на инфлуенца. Животновъдите смятат, че пробите са неверни

Събрание на производителите на патици

На извънредно Общо събрание Професионалната организация на производителите на водоплаващи в България (ПОПВБ) решиха да се съберат в понеделник, 5 ноември, в 10 часа пред сградата на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), където от 11 часа ръководството на агенцията ще има среща с птицевъдите в страната. Производителите на патици решиха, че ако БАБХ не промени поведението си спрямо бранша, твърдо ще поискат оставката на изпълнителния директор д-р Дамян Илиев в поредица от протести и чрез други действия. Събранието се проведе днес следобед в град Раковски. 

Патицовъдите считат, че мерките, които агенцията предприема срещу птичия грип, ще стигнат до затваряне на повечето стопанства в страната. Те са общо 380 и в тях работят над 2 хиляди човека. 

събрание на патицовъдите в РаковскиПоследната заповед на д-р Илиев от 30 октомври във връзка с Инфлуенцата по птици връща взимането на серологични проби през 21 дни в продължение на 3 месеца. Вирусологичните проби пък ще се взимат всеки път, когато патиците се местят от един обект в друг или се карат на кланица. Всички те ще се плащат от животновъдите. Стопанин изчисли, че годишно ще трябва да плати за проби към 15 хил. лв., ако всеки месец във фермата му има по 2 хиляди патици.

На събранието стана ясно, че след като седмици наред редовните изследвания на патици са показали отрицателни резултати за антитела, в последните дни масово пристигат положителни резултати. Членовете на организацията не вярват в истинността им, но не могат да докажат съмненията си. При обсъждането на измененията в Наредба 44 за ветеринарномедицинските условия в животновъдните обекти, от бранша настояли да се взимат три проби при изследване за болести – едната за БАБХ, втората за животновъда и третата контролна. Въпреки че експертите от агенцията се съгласили, при обнародването на наредбата се видяло, че пробата е една и е за нуждите на БАБХ. Така патицовъдите вярват, че агенцията може чрез пробите и заповедите за унищожаване на болни водоплаващи да унищожи целия бранш.  

Борислав Спасов

Борислав Спасов

Борислав Спасов даде пример с последните резултати от изследвания във фермата му, според които част от пробите на 35-дневни патици показали, че те са преболедували Инфлуенца от викосопатогенен тип Н7, а други били отрицателни за антитела. Резултатът според него е нелогичен, тъй като ако във фермата е има щам на Н7, всички патици би трябвало да се разболеят, а част от тях и да умрат. Спасов твърди, че смъртността в стопанството му е нулева. 

Д-р Павел Челебиев, която има голяма люпилня за патета в Хасковско – „Про Агро 2000″ООД, разказа, че пробите на агенцията установили птичи грип при еднодневни патета, което само по себе си е абсурдно. Оттам нататък обаче от БАБХ последвало мълчание вместо заповед за унищожаване на новоизлюпените животни. Д-р Челебиев не успял да се свърже по телефона с ръководството на агенцията въпреки че многократно звънял. „Скриха се“, обясни той. „Вариантите са или държавните ветеринари да унищожат патетата и да получим обезщетение. Или аз да ги продам и да ме санкционират. Или от агенцията да се скрият и ние сами да ги убием“, възмутен каза д-р Челебиев. Пред събранието той разказа, че заради силни съмнения във верността на пробите, взимани от БАБХ, той е принуден пред нотариус да взима проби за собствена информация. 

Иван Йовчев

Иван Йовчев

През 2016 г. България е била на второ място в света по износ на патешки дроб с оборот от близо 14 млн. долара, по данни на Българската стопанска камара. „Днес страната ни е вече назад в класацията, Унгария ни изпревари“, посочи Иван Йовчев от УС на организацията.

След събранието над 100 собственици на ферми за патици се записаха за участие в протести. В понеделник животновъдите само ще присъстват под прозорците на агенцията, тъй като заради краткото време не са поискали разрешение за протест. 

Leave a Comment