Протест на стопаните на патици пред БАБХ днес

Събрание на производителите на патициДнес стопани на патици ще се съберат пред сградата на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), за да покажат недоволството си от мерките, които се взимат срещу птичия грип. Това бе решено на извънредното Общо събрание на бранша, което се проведе в петък в град Раковски и за което Агро Пловдив пръв и единствен информира. На събранието птицевъдите решиха, че ще искат и оставката на изпълнителния директор д-р Дамян Илиев.

В последната седмица доста от патицовъдите са получили положителни резултати от пробите, взети от агенцията, за антитела в кръвта на птиците. В петък повечето производителите изразиха силни съмнения във верността на резултатите. Според тях пробите трябва да са три, от които едната да е за тестовете на БАБХ, втората за животновъда, ако той има съмнения в резултатите на агенцията и пожелае да поръча сам изследване. Третата проба трябва да е контролна и да се използва при спор между агенцията и животновъда. Към момента и открай време единствено БАБХ може да взема и изследва проби за болести – нещо, което породи недоволство и през лятото, когато бе установена чума при дребните преживни животни.

Вчера от БАБХ обявиха, че днес в 14 часа ще има пресконференция в сградата на агенцията по повод актуалната обстановка в страната по отношение на Инфлуенца по птиците.  Преди това в 11 часа в БАБХ ще има среща на птицевъдните организации с ръководството на агенцията.

Leave a Comment