Ще има нова процедура по мярка 8.3 за Кресна, Симитли и Югозападното стопанство

След големия горски пожар през 2017 г. и целевия бюджет от 8,8 млн. лв. за предотвратяване на пожари, двете общини и горското предприятие не успяха да кандидатстват

изграждане на горски пътОбщините Симитли и Кресна, както и Югозападното горско предприятие не успяха да кандидатстват по мярка 8.3 „Предотвратяване на щети по горите от горски пожари, природни бедствия и катастрофични събития“, която бе затворена за прием на 15 октомври. Специално за тях имаше заделен бюджет от 8,8 млн. лв. от целия по подмярката, който е в размер на 33,4 млн. лв. Причината за специалното внимание към югозападния горски регион бе избухналия на 24 август 2017 г. пожар, който унищожи 622 дка гори.

Общините и стопанството не са успели да подадат проекти, тъй като в приложение 5 към условията за кандидатстване горските им територии са определени като среднорискови за пожари. Право за участие в подмярка 8.3 според условията са имали само общини с горски територии, класифицирани с висок риск от пожари.

За да създадат водоеми, които да се използват при възникване на пожар, общините и държавното предприятие трябва да построят горски пътища до тях, което е невъзможно поради изискването да се кандидатства само за високорискови горски територии.

След като е проучил внимателно европейските нормативи, Управляващият орган на ПРСР е решил, че по мярка 8.3 могат да кандидатстват и бенефициенти, чиито територии са среднорискови за пожари. По този повод зам.-министърът на земеделието Лозана Василева е подготвила проект на заповед за изменение на заповедта от 10 юли 2018 г., с която са утвърдени насоките за кандидатстване по подмярка 8.3.

„… Община Симитли, община Кресна и „Югозападно държавно предприятие ДП“ следва да бъдат подпомогнати и за инвестиции за изграждане и подобряване на горски пътища като целевият бюджет на безвъзмездна финансова помощ по процедурата в размер на 4 500 000 евро да бъде отпуснат чрез нова процедура по реда на Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове (ЗУСЕСИФ)“, предлага зам.-министърът.

С предвиденото изменение не се нарушава интересът и равнопоставеността на останалите кандидати, подали проектни предложения в законоустановения срок, тъй като бюджетът, установен за тези бенефициенти е целево определен, се посочва в мотивите към проекта на заповед, който касае единствено двете общини и Югозападното държавно предприятие.

Leave a Comment