Агрометеорология: Отново необичайно суха и топла седмица

Надежда Шопова, агрометеорологАвтор: Надежда Шопова, агрометеоролог

През изминалия период агрометеорологичните условия се определяха от необичайно високи за сезона температурни постъпления и липса на валежи със стопанско значение. На много места в района темпетарута на въздуха надвиши 25.0⁰C, а минималните стойности останаха положителни.

Съчетанието на топло време и валежи под 15mm беше причина за интензивно изчерпване на наличните влагозапаси. В района при засетите в края на септември площи с рапица протичаше фенофаза листообразуване. При засетите най-късно житни култури, влажността в повърхностния почвен слой позволи покълване и поникване на семената.

Седмицата ще започне с облачно време, като облачността ще се разкъсва и на места може да паднат много слаби валежи, без стопанско значение за земеделските култури.Температурите ще останат по-високи от обичайните като средните стойности се очаква да бъдат около 12.0⁰C, в почивните дни ще е ясно със средни температури между 9.0⁰C -11.0⁰C.

Сухото и по-топло време ще е подходящо за работа на открито. Ще продължи дообирането на главестото зеле, късния карфиол и праза. При овощните култури ще се наблюдава масово оцветяване на листата и листопад. Условията ще са благоприятни за провеждане на обичайните за периода растително-защитни дейности. След приключване на есенния листопад задължително се провеждат пръскания срещу къдравост по прасковата, струпяване при ябълка, ранно кафяво гниене, сачмянка при черешата и др.

http://plovdiv.meteo.bg

032 632422 НИМХ Пловдив

Leave a Comment