Инфлуенцата е в пик, близо 1 млн. птици – унищожени

Броят на фермите за патици се е увеличил откак България пламна от птичи грип, каза проф. Белоречков
Проф. Димитър Белоречков

Проф. Димитър Белоречков

Птичият грип навлиза в пик, който ще продължи до месец май догодина. В момента в страната има 22 огнища на инфлуенца. Сред тях са 5 големи кокоши ферми и 4 „заден двор“. 993 хил. птици – доказано болни и попадащи в 3-километровата зона, вече са унищожени. Това съобщиха на пресконференция днес от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
Преди това още от 10:30 часа предиобед агенцията бе обкръжена от протестиращи стопани на патици и работници във ферми. Те поискаха оставката на ръководството на агенцията.
Среща на изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев с представители на птицевъдния бранш приключи без кардинални решения относно овладяването на птичия грип. Предложението на д-р Илиев да се спре зареждането с птици във всички стопанства в областите Пловдив, Хасково, Стара Загора, Ямбол и Добрич от ноември до 1 юни 2019 г., се оказа несъстоятелно, съобщиха участвали в срещата. Преустановяването на дейността на патичари и птичари за около половин година е свързано със сериозни обезщетения, които страната не може да плати. Досега от ЕС България е получила близо 17 милиона лева за обезщетения на фермери заради унищожените им птици. От Еврокомисията заплашват да спрат изплащането на средства заради неовладяната грипна епидемия по птиците у нас, е казал на срещата Дамян Илиев.
Една от най-големите птицеферми у нас – тази в с и . Дончево, обл. Добрич, в която бе установено огнище на Инфлуенца през юни т.г. и където бяха убити 337 хил. кокошки, още не е получила обезщетение.
Според председателя на съюза на птицевъдите проф. Димитър Белоречков стопанствата с патици са нараснали в последните две години, откак бе установено първото огнище на птичи грип в края на 2016 г. Той посочи, че по неофициални данни Инфлуенцата по птици е влязла у нас с внос на унгарски патета в момент, в който Унгария е била пламнала от заразата. В Пловдивска област има най-много ферми за патици и ситуацията е най-неовладяна именно в Пловдивско, счита проф. Белоречков. Доста от фермите работят на кредит, тоест животновъдите получават еднодневни патета и фураж, грижат се за тях докато станат готови за кланица, и след като накрая се извадят разходите по кредитите, остава нещо, с което да се заплати труда. Тези „ферми под наем“ не спазват инструкциите за биосигурност – отглеждат патиците на открито, не купуват на работниците дрехи, не дезинфекцират района на стопанството и така стават огнища на птичи грип. Покрай тях биват унищожени и останалите птичи стопанства в 3-км зона. По последна информация чужди фирми финансират дейността на новите ферми за патици, които са развъдници на птичия грип, каза председателят на Съюза на птицевъдите. Той допълни, че до момента заради болестта са унищожени доста повече кокошки от патици.
 В същото време заради свръхпроизводство на патици, цената на месото и черния дроб е „рухнала“, добави проф. Белоречков.
Той сподели, че не вижда решение на проблема, ако БАБХ не засили контрола върху работещите без правила ферми.

Leave a Comment