Щастлив обрат: Кравата Пенка, която БАБХ искаше да убие, ще ражда

кравата ПенкаЩастлив обрат за кравата Пенка: скоро ще роди теле. Това разказа пред бТВ стопанинът й Иван Харалампиев от с. Копиловци. През месец май тази година добичето бе под реалната заплаха да бъде унищожено, тъй като пасейки, пасейки, бе навлязло в сръбска територия. От БАБХ бяха решили да евтаназират Пенка, за да решат проблема от раз и без да я изследват за болести. Тв репортаж обаче разкри намерението на ветеринарните власти и това предизвика бурна обществена намеса, която се разпространи и извън границите на България. Широкият отзвук накара БАБХ да провери дали животното е болно и бременно, както твърдеше стопанинът на Пенка. Оказа се, че кравата е здрава и не чака теле.

В защита на БАБХ от ветеринарно сдружение изразиха учудване и възмущение от масовата защита на Пенка, като съобщиха с насмешка, че няма как кравата да е бременна, тъй като е на преклонните 16 години. Само че днес дребният животновъд Харалампиев ги опроверга – добичето ще става за пореден път майка.

Харалампиев разказа, че е потънал в дела, който води срещу наложените от БАБХ глоби. Първият акт за 500 лева вече е отпаднал. Той е бил за това, че стопанинът докарал Пенка от митницата до село Копиловци без пътен лист.

Вторият акт е заради журналистите, които искали да снимат Пенка на поляната, заради което Иван Харалампиев я извеждал от обора, което било забранено.

Третият акт е наложен заради теленце, което се родило по това време и което стопанинът записал в регистрите на агенцията не до 3-ия ден, какъвто бил редът, а чак на деветия. „Майка ми ме е родила и записала на шестия месец и съм оцелял, а тука за едно животинче…”, възмущава се Харалампиев.

 

Leave a Comment