Парламентът прие на първо четене 560 лв. минимален осигурителен доход за земеделците

ferma3Депутатите гласуваха на първо четене минималния осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводителите да е 560 лева месечно от 1 януари 2019 г. Това се случи вчера надвечер, когато бяха обсъдени в пленарна зала промените в Проектозакона за бюджета на Националния осигурителен институт. Така не се сбъднаха засега прогнозите на синдикатите в земеделието, че парламентът ще намали предложеното от финансовото министерство увеличение с 60% на минималния доход, върху който се осигуряват фермерите.

Скокът на осигурителния доход означава, че ако през 2018 г. земеделците са плащали месечно по 97,30 лв./за пенсии и здравни/, в случай, че са се отказали да плащат за фонд „Общо заболяване и майчинство“, който е 3,5%, то от догодина за пенсии и здравно осигуряване ще трябва да превеждат по 155,68 лв. или с 58,38 лв. повече за месец.

Ако земеделските производители са избрали да плащат и за фонд „Общо заболяване и майчинство“ /за да получават плащания от НОИ при заболяване/, то техните осигуровки се увеличават от 109,35 лв. на 175,28 лв. месечно или с 65,73 лева за месец.

Повечето земеделски производители не са съглани с увеличението, защото работят на трудов договор на друго работно място, където също плащат осигуровки. Тук става въпрос за по-дребните фермери, които са принудени да изпълняват и друга дейност, за да получат нормални доходи за живот.

Leave a Comment