Ивайло Малджански, фермерът с татул в спанака, не е открил и следа от плевела в нивите си

Ивайло Малджански„Прегледах полето със спанака, никъде не видях татул“ – каза пред Агро Пловдив фермерът от Златитрап Ивайло Малджански. Именно в пакетирания от него спанак БАБХ установи листа от отровното растение след сигнал на потърпевши.

Прочети още: Агрономът фермер Малджански: Като знам как ни учеха в университета, ме е страх да отида на лекар 

Малджански разказа, че отглежда листния зеленчук върху 120 дка, от които вече е прибрал машинно продукцията от 60 дка. Загубата от блокираната от агенцията спаначена реколта той оцени на 8600 лева.

Производителят не подозира да има саботаж от страна на конкуренти. „В стопанството всичко е под контрол, няма как някой да сложи в пакетите татул“, сигурен е Малджански. Продукцията му е със сертификата GlobalGap, тоест проследима е от семето до щанда.

Той смята и в бъдеще да отглежда спанак, но има намерение да увеличи контрола и да допълни етикета, с който ще продава листата. Смята да предупреди потребителите да преглеждат спанака за евентуални и неволно попаднали примеси от други растения.

На забележката, че едва ли повечето потребители разбират от ботаника, за да установят че има листа от други растения, Ивайло Малджански реагира: „Разликата между външния вид на листата от татул и тези от спанак е огромна“.

Leave a Comment