Промяна в агрометеорологичните условия – идват дъждове и студ

Автор: Надежда Шопова, агрометеоролог

Надежда Шопова, агрометеорологПрез периода се прогнозира промяна в агрометеорологичните условия. Очаква се  постепенно понижаване на температурата на въздуха. След средата на седмицата стойностите чувствително ще се понижат като в земеделските райони ще бъдат между 9.0⁰C и 5.0⁰C, а в края, след усилване на вятъра, едва 2.0⁰C до 3.0⁰C. В началото на периода ще остане все още слънчево с по-високи от обичайните температури. Постепенно ще се появят облаци и ще започне да превалява, отначало по-слабо, впоследствие количествата ще се увеличат и ще бъдат със стопанско значение.

В началото на периода температурните постъпления ще бъдат над биологичния минимум, дъжднеобходим на развитие на зимни, житни култури и рапица. Очаква се засетите през втората половина на октомври посеви да наберат необходимата температурна сума за фаза трети лист и да започнат да братят. При засетите през третото десетдневие на октомври площи ще се наблюдава листообразуване – трети лист. Поради липсата на валежи и ниските почвени влагозапаси на много места в района на Южна България се наблюдава неизравненост на посевите. Засушаването отложи сеитбите и в много райони те се провеждаха и през първото десетдневие на ноември. За тези по-късно засети площи промяната в температурните условия ще доведе до забавяне на покълването и поникването на семената. В този смисъл, при засетите след оптималните срокове площи съществува риск да не успеят да навлязат в зимата във фаза братене, когато са с най-висока устойчивост на студ. При рапицата, която е успяла да поникне  през периода, ще се наблюдава фаза 4-5 лист, като растенията ще бъдат със средна височина около 15 сm.

В края на периода се очаква постепенно забавяне и стихване на вегетационните процеси. По-слънчевите часове в началото на седмицата ще бъдат подходящи за прибиране на късните окопни култури като главестото зеле, кореноплодите и др. Очакваните валежи ще повлияят върху влажността най-вече в повърхностния почвен слой. Като цяло продуктивната влажност остава под необходимата за оптимално развитие на есенниците.

http://plovdiv.meteo.bg

032 632422 НИМХ Пловдив

Leave a Comment