5 хил. лв. ще е таванът на обезщетенията за братовчеди при смърт на пътя

danak_avtomobiliЗа туширане на напрежението в страната Изпълнителната комисия на ГЕРБ е взела снощи решения да няма таван на обезщетения, които застрахователите трябва да платят на родители, съпрузи и деца при катастрофи и смърт на пътя. За сметка на това обаче ще има максимална граница от 5000 лева за поискани обезщетения за неимуществени щети, и то само при смърт, от по-широк кръг роднини. Обезщетението ще има давност от 5 години. Това ще бъде предложено за одобрение от парламента, съобщи председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Така ще отпадне първоначалната й идея да има таван за най-близките роднини и той да е в размер на 20 хил. лв.

На брифинга в парламента Менда Стоянова посочи, че предложението се прави, за да се предотврати натоварване на застрахователите и за да няма увеличение на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“. Председателят на парламентарната комисия съобщи, че след тъкувателното решение на Върховния касационен съд (ВКС) през август до момента са постъпили 300 жалби от 850 души със среден размер на иска от 100 хил. лв. По нейни изчисления това правело около 100 млн. лв., които трябва да бъдат платени от застрахователите.

Стоянова определи като „тотално фалшива новина“ очакванията за поскъпване на „Гражданска отговорност“ до 1000 лв.

Тази сутрин Менда Стоянова поиска среща с президента Румен Радев, за да му обясни защо депутатите предлагат увеличение на данъка за старите автомобили. „Аз мисля, че ние като народ трябва да изберем искаме ли да защитим децата и нашето здраве, искаме ли да се превърнем в сметището на Европа, когато там се забранят дизеловите автомобили“, каза тя.

По-късно президентът отхвърли възможността на среща. „Не искам да се намесвам в законодателния процес на българския парламент“ – отговори държавният глава пред БГНЕС. „Президентът стои в края на законотворческия процес и аз активно участвам в него. Ето например, рано тази сутрин наложих вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане. С това давам възможност на парламента да има достатъчно време да разгледа ветото и да не се забавят сроковете за Бюджет 2019 г.“.

Leave a Comment