Опасни болести по животните са без контрол, България е в риск

Ветеринари предупредиха, че са в патова ситуация заради заплащането
Стартира подписка срещу ръководството на Българския ветеринарен съюз
д.р Вяра Гришина

Д-р Вяра Гришина обяви, че започва подписка срещу ръководството на Българския ветеринарен съюз

Патова ситуация цари в страната, в параграф 22 сме, съобщиха на пресконференция ветеринари от Областната колегия на Българския ветеринарен съюз. След промените в Закона за ветеринарномедицинска дейност от 24 януари т.г. са спрени дейностите по имунопрофилактиката на животните. Те не се ваксинират, не се лекуват, не се изследват за здравен статус, съобщи д-р Вяра Гришина, председател на областните ветеринарни лекари в частния сектор. Преживните животни трябва да се ваксинират срещу туберколоза. До момента само при 10% от стопанския добитък са направени изследвания за туберколоза. В предишни години до средата на юни около 80 на сто от животните са били със взети кръвни проби. Ваксината е задължителна и за овце в районите, в които през последните 30 години са установили антракс (синя пъпка). Там също не е проведена профилактика. „Застрашена е националната сигурност на страната“, обяви Гришина. Тя уточни, че 60 на сто от заболяванията по животни се пренасят и на човек. Това са така наречените зоонози, някои от които са смъртоносни и за хората. Сред зоонозите са бруцелозата, туларемия, лептоспироза, чума, сап по конете и други.

Причината за тоталната липса на контрол е в това, че държавата не е одобрила тарифа за таксите по ветеринарно-медицинската дейност. Според законовите изменения заплащането трябва да се осигури от държавен фонд „Земеделие“, а за целта е необходимо това да се съгласува с Европейския съюз. Такава нотификация обаче все още липсва, посочи  д-р Гришина. 

Дори и да имаше нотификация обаче, ветеринарите пак нямаше да могат да изпълняват задълженията си, тъй като от тях се изисква да извършват необходимата профилактика – ваксиниране, вземане на кръвни проби и други без надлежно заплащане в момента. Според изменения закон разходите им трябва да бъдат възстановени по-късно от ДФ „Земеделие“. „И да искаме, няма възможност да кредитираме фонда“, казаха ветеринарните лекари.

Те не са съгласни и с примерната тарифа, която случайно са забелязали в електронната страница на фонд „Земеделие“. Тя е с много ниски цени на ветеринарната дейност. Тарифата не е официална, а примерна, уточниха лекарите.

От БАБХ им е предложено споразумение да осъществяват дейности по идентификация по животните, въвеждането им в информационната база данни и предвижването им. Споразумението обаче изисква от ветеринарите да извършват тези дейности безплатно. „Доколкото ми е известно, нито един ветеринарен лекар от 15-те области не се е подписал под документа“, подчерта Вяра Гришина. Държавните ветеринари пък по закон нямат право да извършват тази дейност. Техните функции са само контролиращи.

В края на април Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) е преустановила договорите си по стария закон с частните ветеринарни лекари, които са 1200 в цялата страна. Трябва да се подпишат нови договори, обаче това няма как да се случи без одобрена тарифа. Годишната сума за профилактика на животните, която досега се изплащаше от държавния бюджет, е между 10-15 милиона лева.

Д-р Гришина и колегите ѝ Илия Чобанов, Йосиф Янчев и Николай Боянов, призоваха от името на колегията Министерският съвет да приеме действаща тарифа и да намери средства от националния бюджет, за да заплати на частните ветеринари за дейностите по имуно-профилактиката.

Според променения закон, животновъдите могат вече сами да избират ветеринаря, който ще се грижи за стопанството им. Лекарите смятат, че в промените в закона има слабости. Една от тях е поставянето под общ знаменател на големите стопанства и животновъдите, които отглеждат добитък за собствени нужди.

Д-р Вяра Гришина съобщи още, че днес ще бъде стартирана подписка за сваляне на ръководството на Българския ветеринарен съюз. „Нямаме доверие на колегите, те не защитиха интересите на бранша“, обяви областната председателка. В момента председател на националната организация е д-р Тодор Маринков. Пловдивските ветеринари обясниха, че са необходими около 400 подписа, за да бъде свалено ръководството.

ОТГОВОРЪТ НА БАБХ

Съгласно § 187, ал. 2 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност “Индивидуалните договори за изпълнение на мерките по държавната профилактична програма (ДПП) и програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните (ПНЛБЖ) запазват действието си за срок от три месеца от влизането в сила на този закон”, т.е. до 28.04.2013 г. Следователно след тази дата следва да се прилага чл. 46в от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД), съгласно който цените, по които се заплаща изпълнението на горепосочените мерки, ежегодно се утвърждават с тарифа на Министерския съвет. В тази връзка от 29.04.2013 г. до приемането на тарифата по чл. 46в от ЗВД и влизането ѝ в сила, не може да се заплаща на регистрираните ветеринарни лекари за изпълнението на мерките по ДПП и ПНЛБЖ.

Съгласно чл. 46г от ЗВД разходите за изпълнението на горепосочените мерки, се предоставят като държавна помощ от ДФ “Земеделие”, а за да бъде предоставена е необходимо да бъде нотифицирана от Европейската комисия (ЕК). Искането е изпратено в ЕК от Министерството на земеделието и храните и се очаква всеки момент въпросната държавна помощ да бъде нотифицирана.

След извършване на нотификацията от ЕК и след утвърждаване на тарифата от Министерския съвет ще бъде възможно веднага да бъде продължено заплащането за изпълнение на мерките по ДПП и ПНЛБЖ.

Изпълнението на горепосочените мерки за първите три месеца от годината е заплатено на регистрираните ветеринарни лекари, като предстои заплащане и за м. април 2013 г.

Целта на заповедта на изпълнителния директор на БАБХ е не да сплашва лекарите да работят без заплащане, а да се сложи ред при издаване на ветеринарномедицински свидетелства за придвижване, при идентификацията на животните и използване на Интегрираната информационна система ВетИс, както и да не се затруднява дейността на фермерите, докато не се извърши нотификацията и не се утвърди тарифата. Затова е възложено на държавни ветеринарни лекари да издават свидетелства за придвижване, в случай, че регистрираните ветеринарни лекари откажат да извършват тази дейност.

 

Leave a Comment