Коледните пости започват от 15 ноември, днес е Заговезни

Днес, когато Църквата чества свети апостол Филип, са Коледните Заговезни, а от утре започват 40-дневните Коледни пости, които ще продължат до 24 декември включително, когато е Бъдни вечер.

Православното богословие вижда синтез между тялото и душата, така че това, което се случва на едното, се отразява и на другото. Църквата учи, че не е достатъчно да се лишаваш от храна – човек трябва също да се лиши от гняв, алчност и сребролюбие. В допълнение към поста, даването на милостиня също е подчертано.

В източноправославната църква, постите традиционно изключват от менюто месни продукти, яйца, млечни продукти, риба, мазнини (олио) и вино. Олио, риба и вино се допускат в определени дни по време на постите

15-22 ноември – спазва се строг пост
23 ноември – 19 декември – позволено е олио, с изключение на сряда и петък, когато се спазва строг пост                                                                                                                                               6 декември – Никулден – разрешена е консумацията на риба и на червено вино                       20- 24 декември – строг пост                                                                                                                         25 декември – край на постите

баницаПо време на поста за изключително полезни се смятат ядките, пълнозърнестите продукти, плодове и зеленчуци. Липсата на белтъчини може да бъде предотвратена ако се наблегне на храни като нахут, боб, леща, киноа, ориз, булгур и гъби. Много е полезно и консумирането на повече плодове като банани, ябълки и портокали, както и свежи зеленчуци.

Постите също са време и човек да експериментира в кухнята.

В дните, когато олиото е разрешено, може да направите изключително вкусна баница. Необходими са ви 2-3 стръка праз и около 300 грама гъби, които се ползват като плънка. Не е необходимо предварително да ги обработите. Нарязвате праза и гъбите на ситно и ги скривате между корите. След половин час във фурната имате истински кулинарен разкош.

Leave a Comment