Не само сушата, но и мухите тормозят житните в Пловдивско

Ако зимата не е мека и ако няма снежна покривка, част от рапицата може да не оцелее до пролетта, преценя Светослав Русалов
Людмил Работов

Людмил Работов

„Масова апатия е налегнала пловдивските зърнопроизводители“, призна председателят на Пловдивския съюз на зърнопроизводителите Людмил Работов, чието стопанство е в Раковски. „Прекалено дълго време сушата тормози всички есенници. Хората масово са обезверени. Ако паднат скоро валежи, картината коренно ще се промени“, надява се зърнопроизводителят.

Друг зърнопроизводител от Раковски разказа, че едва 20% от житните посеви в стопанството му са поникнали, но са далеч от оптималната фаза братене, останалите дори не са се показали над земята. Рапицата расте изключително неравномерно, мъчи се със сушата, част от растенията вече са изсъхнали.

Светослав Русалов„В моите полета рапицата е поникнала много шарено. След сеитбата през август дъжд падна чак на 1 октомври. Има растения, които са във фаза розетка, други са образували 2-4 листа, трети са на котиледони, а четвърти са пропаднали. Ако зимата не е мека и ако няма снежна покривка, рапиците, които сега са образували двойка листа, може и да не оцелеят до пролетта“, обясни Светослав Русалов, с. Труд, предишният председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той посочи, че за да презимува, маслодайната култура трябва да влезе в зимата във фаза розетка, с 20 см корен, 20 мм диаметър на кореновата шийка и с 8 образувани листа. В момента голямата част от растенията са далеч от идеалната предзимна форма.

„Посевите на засятата през септември пшеница също са шарени – някои са създали 1-3 листа, но има и такива, които не са поникнали. Показалите се над земята растения очевидно страдат – листата им са се свили от сушата. В допълнение на тежката ситуация, хесенската и шведската муха не спират да летят заради необичайно топлото време“, добави Русалов. По думите му тези вредители преустановяват летежа си, когато средноденонощната температура падне под 8 градуса – нещо, което все още не се е случило. „Пръскаме срещу възрастното насекомо, но ефектът е нищожен, защото дори да унищожим мухите на нивата, долитат нови.“

Там, където посевите са братили, нападението на хесенската и шведската муха е по-слабо, според Светослав Русалов.

Разбира се, зърнопроизводителите от Пловдивска област непрекъснато следят метеорологичните прогнози. В последните дни очакваха, че ще има не толкова обилни, колкото им се иска, но все пак валежи на 15 ноември. Уви, прогнозата от 8 литра на квадратен метър дъжд бе коригирана днес на 4 литра.

Следващото очакване е свързано с понеделник, 19 ноември, когато се прогнозират 16 литра. Дали ще е толкова, предстои да разберем.

Leave a Comment