Румен Порожанов: Мярката за иновации 16.3 е пред отваряне

Снимка на бТВ

Снимка на бТВ

Мярката за иновации – 16.3, е пред отваряне. В началото на декември Комитетът по наблюдение ще се събере, за да обсъди за последно условията, съобщи днес по време на блиц контрола в парламента земеделският министър Румен Порожанов. Въпросът защо, въпреки че са заложени в Индикативния график за 2018 г. мерки 16.3 и 7.3 все още не са отворени, бе зададен от народния представител и бивш зам.-министър Бюрхан Абазов.

Мярка 7.3 за високоскоростният интернет не е тръгнала поради продължителна комуникация с Агенцията за електронно управления, която ще е основният бенефициент по нея, посочи министърът.

Порожанов получи въпрос и за недоволството на зърнопроизводителите от проекта на наредба на икономическото министерство, свързан с горивата, който изисква допълнителна регистрация и поставя нови условия пред бранша. Министърът поясни, че основното притеснения на зърнопроизводителите е свързано с тектовете за пожарна безопасност. Съдовете за съхранение на горивата на по-голямата част от земеделците не отговарят на изискванията. „От МЗХГ ще има пълен съпорт към бранша“, каза той и изрази увереност, че исканията на зърнопроизводителите относно проектонаредбата ще бъдат изпълнени.

Голяма част от въпросите на депутатите бяха свързани с Африканската чума по свинете, в това число и за лова на диви прасета.

 

 

Leave a Comment