Бойко Борисов: Заплатата на президента е 11 хиляди, мойта е с 4 хиляди по-малко

Засега премиерът няма да иска оставки на министри, няма да подава и оставка на правителството
Не закусвам и не вечерям, за да си свърша работата. Доволен съм ако остане един час за футбол, защото иначе ще откача
Как да не сме най-бедните в ЕС, когато само преди две години БСП разпръсна 7 милиарда?

Бойко борисовЗасега премиерът Бойко Борисов няма да иска оставки на министри, въпреки че за в бъдеще рокади са възможни. Няма да поиска и оставката на Валери Симеонов, тъй като той не е само вицепремиер, а е и председател на партия от коалицията. Това заяви Борисов тази сутрин в интервю за бТВ. Премиерът коментира и изказване пред медиите на председателя на БСП Корнелия Нинова, че той се е припознал в скандалните изявления на Валери Симеонов срещу майките на деца с увреждания. „А те /БСП/ припознаха ли се, че техният депутат нарече народа дебили“, попита премиера, визирайки думите на Иво Христов. „Припознаха ли се в кабинета Орешарски?“

„Ако един от параметрите на държавата не беше добър, щях да подам оставка“, заяви Бойко Борисов. Той припомни, че вече два пъти в името на демокрацията се е отказвал от властта. „Кой друг би го направил? Да отиде и да каже – заповядайте /властта/“, попита министър-председателят.

Относно протестите срещу цените на горивата премиерът посочи, че държавата не може да се бърка в пазара, който формира цени. Търговците на горива обаче могат да предоставят по-изчерпателна информация за това как се образуват крайните цени, като обявят каква част от тях идва от акциза и от ДДС. Бойко Борисов обърна внимание, че в момента цените на петрола на световните пазари падат, което е свалило в последната седмица с около 20 стотинки цените на българските горива. Но „сега, когато цените започнаха да падат, протестите се засилват“, отбеляза между другото Борисов. 

По повод думите на президента Румен Радев, че в страната няма медийна свобода, Борисов попита дали някой журналист или собственик на медия може да каже, че премиерът или някой от кабинета е диктувал какво да се пише или да не се пише. Събеседникът посочи, че има вестници, които всеки ден произвеждат антиправителствени публикации и в рамките на една година не може да се срещне дори една положителна за управлението статия. Той смята, че проблемите в медиите трябва да се решават от самите медии чрез обсъждане вътре в журналистическите асоциации. 

Относно атаките срещу олигарсите, премиерът изрази надежда съдебната система да доведе нещата докрай и да има осъдителни присъди срещу олигарси, депутати, кметове. На въпроса защо в такъв случай гостите по време на европредседателството са били настанени все в хотели на олигарси, Борисов отвърна: „А къде другаде?“, обяснявайки че столицата не разполага с достатъчно представителни хотели, за да може да има избор. 

За контрабандата премиерът поясни, че докато при БСП тя е заемала над 30%, при ГЕРБ е паднала на 5. Дори зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс е казал, че България е пример в ЕС за борбата срещу контрабандата. Борисов поясни, че тази битка се води и срещу производителите на алкохол, цигари и горива чрез задържането им, визирайки атаките срещу Миньо Стайков, което действа като превенция на контрабандата. 

По повод изказването на президента, че българският народ е беден, премиерът напомни, че за догодина са увеличени средствата за учителите, здравната и пенсионната система, полицаите, държавните служители. На забележката на интервюиращия Антон Хекимян, че за Коледа пенсионерите ще вземат едва 40 лв., Борисов реплекира: „Не 40 лева, а 51 милиона лева“. Той допълни, че средствата са можели да бъдат много повече, ако БСП не бе разпиляла 7 милиарда лева за ТЕЦ Марица Изток 1 е 3, за двата реактора на АЕЦ Белене и 3.7 милиарда за Корпоративна търговска банка. 

Във връзка с бедността, премиерът информира, че заплатата на президента е 11 хил. лв., а неговата е с 4 хил. по-малко /“5 хиляди и нещо плюс добавките за трудов стаж“/. 

Заради нападките на президента Радев към правителството в края на миналата седмица, и острите думи срещу него преди години на днешните коалиционни партньори, Борисов обърна внимание, че той лично много пести думите си и внимава да не напада остро опонентите си. Премиерът си припомни, че е водил съдебно дело срещу Волен Сидеров, спечелил го е, но то му е коствало 3 хиляди лева разходи. 

„И при мен има дни, в които ми писва“, призна Бойко Борисов. Футболът е начинът, по който се разтоварва, „за да не откачи“. „Не закусвам и не вечерям“, обясни той и даде пример с програмата си за днешния ден – от среща с президента на Черна гора сутринта до участие в икономически форум в Солун довечера. 

Няколко пъти интервюто докосваше темата за последния доклад на ЕК, но водещият не проявяваше допълнителен интерес. „Няма ли да ме питаш за доклада“, не издържа накрая Борисов. „Толкова ли е добър, че за него въобще няма да ме питаш?“  

1 Comment

  1. зс каза:

    А пенсията е 200лв колко голяма е ножицата?

Leave a Comment