Изненада! Започнахме да внасяме и тикви

Износът на зеленчуци се е увеличил със 110%, най-експортиран е грахът
Расте вносът на плодовете, които заемат най-много площи у нас – сливи, череши, черупкови

Износът на зеленчуци е увеличен през периода януари-август 2018 г. със 110%, показват данни на земеделското министерство. С близо 60 на сто е нараснал и износът на плодове. В същото време расте и вносът на плодове и зеленчуци, който като обеми 5-6 пъти надвишава експорта. Изненада е вносът на тикви, който дори е увеличен с 18,5%. През 2016 г. България бе производител №1 на тази култура в Европа, но очевидно сме изпуснали купата след спирането на субсидиите за тикви.

Внос

Най-голям принос за ръста на общия внос на пресни зеленчуци имат увеличените доставки на домати (с 5,6 хил. тона или 10%), пиперки (с 5,1 хил. тона или 38,5%) и краставици (с 5 хил. тона или 38,5%). Чувствително повишение се регистрира също така при импорта на моркови и репи (с 17,9%), тикви (с 18,5%) и карфиол и броколи (с 52,3%). Същевременно, вносът на лук, патладжани, гъби, чесън и картофи намалява в рамките на 5% – 27,2%, най-значително при картофите.

При пресните плодове водещ остава вносът на цитрусови плодове и банани – общо 102,1 хил. тона (близо 49% от целия внос на пресни плодове за периода), което е с 31,6% повече на годишна база. Сред останалите плодове, внасяни в по-големи количества, по-съществено увеличение спрямо същия период на 2017 г. се отчита при черупковите плодове (с 9,6%), гроздето (с 10,7%), кивито (с 13,3%), пъпешите (с 17,4%), черешите (с 25,4%) и сливите (над три пъти), а намаление – при прасковите (с 6,5%), дините (с 12%), кайсиите (с 12,6%), ягодите (с 16,1%) и ябълките (с 24,6%).

03
Износ

През периода януари – август 2018 г., износът на пресни зеленчуци нараства над два пъти спрямо същия период на 2017 г., до 38,6 хил. тона, а този на пресни плодове – с 59,6%, до 35 хил. тона.

При пресните зеленчуци прави впечатление значителното увеличение на износа на бобови зеленчуци (най-вече грах) на годишна база – с 13,7 хил. тона или близо девет пъти, до 15,5 хил. тона. Чувствително нарастват и реализираните извън страната количества домати, краставици, гъби, пиперки, картофи и сладка царевица – от 15,8% при краставиците до над пет пъти при картофите. От друга страна, износът на зеле се свива с 47,5%.

Отчетеният значителен ръст при износа на пресни плодове през осемте месеца на 2018 г. се дължи до голяма степен на увеличение на реекспорта на цитрусови плодове с 12 хил. тона или над два пъти на годишна база. В сравнение с аналогичния период на 2017 г. се наблюдава увеличение на износа на ябълки (с 20,2%), череши (с 27,7%), дини (над два пъти) и пъпеши (над пет пъти) и намаление на този на черупкови плодове (с 33,9%), сливи (с 46,1%), праскови (с 56,9%), кайсии (с 58,2%), ягоди (с 65,1%) и вишни (със 73,2%).

Leave a Comment