Селскостопанска академия получи покана за обмяна на опит в ОАЕ

Делегация от Обединените арабски емирства /ОАЕ/, начело с министърът на продоволствената сигурност на Мариям Ал Мехаири посети Селскостопанска академия. Министър Махаири се срещна с председателя на ССА проф. д-р Васил Николов, ръководството на академията и директори на институти. Обсъдени бяха възможностите и насоките за осъществяване на научно сътрудничество между България и ОАЕ.

Проф. д-р Николов представи някои световно известни научни постижения на Академията. Учени от Института по консервиране и качество на храните – Пловдив, Института по криобиология и хранителни технологии, Института по зеленчукови култури „Марица“ и Института по овощарство в Пловдив направиха презентации и демонстрираха свои научни продукти.

„България е известна с производството на органични продукти и вярвам, че имате ноу-хау и съвременни технологии за отглеждане на селскостопански продукти“, заяви министър Ал Махаири. Тя отбеляза, че ОАЕ и България може да си партнират и да обменят опит и информация. „Ще създадем канали на комуникация между нас и ще набележим отправни точки за добра съвместна работа“.

Проф. Николов подчерта, че Академията има възможност да работи по целия цикъл на производство – от почвата, през растението до излизането на готовия продукт на пазара, а също така и в областта на животновъдството и рибовъдството. Той предложи да се работи по съвместни проекти за разработване на култури, устойчиви на висока температура, засушаване и болести. „Ние имаме голям опит в тази сфера. Различните институти могат да предложат сортове, които биха могли да бъдат  изпитани във вашите условия и тези, които са устойчиви, ще се трансферират. Можем да си партнираме и в областта на хранителните технологии. Ние разработваме различни рецепти, като особено държим продуктите, с които работим, да бъдат биологично производство и с максимално подчертаване на естествените им качества и вкусове. Това е запазена марка на Селскостопанска академията“.

Министър Ал Мехаири изтъкна, че предложението на проф. Николов е точно това, което те се интересуват. „Имаме институт за биологични изследвания, с повече 60 учени от цял свят. Те имат възможности за доста широка научна дейност“. Използваме случая да поканим учени от Селскостопанска академия да ни посетят. Ще определим направления и ще започнем конкретна дейност по сътрудничеството.

Заместник подсекретар за устойчивите общества, Министерство на климатичните промени и околната среда г-н Сейф Ал Шара заяви, че при следващото им посещение в Селскостопанска академия ще дойдат заедно с компании от ОАЕ.

Гостите от ОАЕ тестваха лиофилизирани храни (мляко, плодове, зеленчуци), стевия и разработки на различни видове фъстъчени масла. Те дадоха много висока оценка на изпитаните продукти.

Председателят на ССА проф. д-р Васил Николов връчи на министъра на продоволствената сигурност на Обединените арабски емирства Мариям Ал Мехаири почетен знак на Академията.

Leave a Comment