Жозе Родригеш Душ Сантуш: Ако Иисус се върне, няма да влезе в църквата, а в Синагогата

Големият португалски писател представи в Пловдив анатемосания в родината му роман „Последната тайна“
Жозе Родригеш Душ Сантуш в Пловдив

Жозе Родригеш Душ Сантуш (вторият седнал от ляво на дясно) похвали анктьора Тосков за добрия прочит. „Всичко разбрах“, каза авторът.

Жозе Родригеш Душ Сантуш, един от най-добрите съвременни писатели на Европа, представи снощи в галерия „Тракарт“ последния си, пети преведен на български език роман „Последната тайна“. Въпреки че е с модерно криминален сюжет, книгата се обосновава на реални исторически документи и научни факти за живота на Иисус Христос. Или както самият Душ Сантуш казва: „Аз подчинявам литературата на науката, а Дан Браун – науката на литературата.“

Когато „Последната тайна“ излязла на книжния пазар в родината му, католическата църква я анатемосала. „Анатемата бе прочетена във всички храмове на Португалия по време на една неделна служба“, поясни писателят. „Пресата ме попита: Какво мислите, какво ще кажете? Отвърнах: Готов съм да поправя нещата в книгата, ако съм допуснал грешка. След това журналистите отидоха да питат служителите на Църквата къде съм сбъркал. А отговорът беше: Всичко е вярно. Просто хората не са готови да чуят тази информация.“ Това разказа

Жозе Родригес Душ Сантуш

Писателят

португалецът – естет със скромно поведение, който внимамателно изслушваше всеки въпрос и даваше изчерпателен отговор.

В самото начало на изказването си Душ Сантуш се обърна към издателя Стойо Вартоломеев, благодари му, че е е бил негова жертва и се изненада, че е жив. Това беше шега, разкрита в прелюдията към срещата, когато артистът Петър Тосков прочете откъс от романа. В него микробиологът проф. Вартоломеев се изкачва по стръмните улички на Стария град към Балабановата къща, където живее и където го чака чужденец … с нож.

Критикът Младен Влашки благодари на автора за това, че е избрал Пловдив като ключов град в романа си. Действията в „Последната тайна“ стават на сцената на Лондон, Дъблин, Пловдив и в няколко градове в Израел. Според Влашки силната литература е безценна реклама за най-старият град на континента и е „голям жест на подкрепа за кандидатурата на Пловдив като европейска столица на културата.“

Душ Сантуш елегантно отвърна, че за Европа ще е чест Пловдив да стане нейна културна столица. Писателят сподели с пловдивските си читатели как се е родила идеята за романа. Бил в Бразилия и попаднал на рисунка на Христос. „Опитах да си отговоря какво би било ако днес Иисус се върне на земята. Осъзнах, че за неговата личност има много натрупани исторически данни – както съвсем нови, така и по-стари, които не са масово известни. Идеята на книгата е чрез литературата да представя информация, която е позната единствено на академичните среди“, разкри португалецът. Той бе ясен, че целта на романа в никакъв случай не е била да обижда хората, които вярват в Иисус. „Част от нещата, които разкривам, не са приятни. Част от информацията е притеснителна“, подготви бъдещите читатели на романа Душ Сантуш. Въпреки искреността на книгата, авторът е получил много имейли от християни, които са потвърдили, че „Последната тайна“ не ги отказала от вярата.

„Аз не съм религиозен, но от културна гледна точка съм християнин“, посочи писателят. Той разви мисълта си като обясни, че всяка религия има собствена ценностна система. „Преди вярвах, че всички религии са пацифистки, че не допускат насилие. Но разбрах, че съм грешал.“  Част от религиите не само, че допускат насилие, но го препоръчват, открил Душ Сантуш. „Пророкът Мохамед дори е обезглавявал хора, което за нас, последователите на Иисус, е немислимо“, даде пример той.  Във връзка с това авторът уточни две неща. Първо, че Христос и Буда са миролюбивите учители на света. И второ, фактът, че Мохамед е извършвал насилие в никакъв случай не води до заключението, че мюсюлманството е лоша религия. „Всички религии проповядват мира, но не всички са пацифистки“, обобщи португалецът. „Иисус казва „Обичайте и врага си“ и това е част от морала на християнството. Същото казва преди него и Буда. Ето това имам предвид като казвам, че съм християнин от културна гледна точка“, довърши Душ Сантуш.

Връщайки се на първичния въпрос за това какво би било ако днес Иисус се върне на земята, авторът отговори: „Той е бил евреин, равин. Ако се върне, ще се идентифицира по-скоро с това, което говорят в синагогите, отколкото с това, което ще чуе в християнски храм“, даде отговора Жозе Родригеш Душ Сантуш.

Авторът разкри, че след като е събрал нужната за написването на „Последната тайна“ информация, създал романа за 2 месеца. „Писах по 10 страници на ден“, поясни той. И се обърна към читателите в „Тракарт“: „Книгата е публична. Тя вече не е моя. Това е вашата книга и се надявам да ви хареса!“

Авторът има преведени у нас 5 книги, които се радват на голям тираж. Това са „Кодекс 632“, „Божията формула“, „Седмият печат“, „Божият гняв“ и „Последната тайна“. По професия Душ Сантуш  е военен журналост, присъствал е на най-горещите точки на земята.     

 

 

Leave a Comment