Почвената влажност се подобри, но ниските температури ще забавят вегетацията на есенниците

Сумарно валежите в Пловдивска област са 26 литра/кв. метър 

Надежда Шопова, агрометеорологАвтор: Надежда Шопова, агрометеоролог

През изминалия период настъпи съществена промяна в агрометеорологичните условия. Паднаха валежи със стопанско значение, в района на Южна България предимно от дъжд, а във високите части и от сняг. Сумарните количества в района на Пловдив бяха около 26 mm. В края на периода температурите се понижиха, като минималните бяха между 0.8⁰C и 2.3⁰C, радиационно-минималните–отрицателни,  на места до минус 5.0⁰C.

Падналите валежи подобриха почвените влагозапаси предимно в коренообитаемия почвен слой. При така създалата се обстановка развитието на зимните житни култури протичаше със затихващи темпове. При навреме засетите площи се наблюдаваше фаза трети лист, а при по-късните – покълване, поникване и листообразуване.

торене житниВ края на второто и началото на третото десетдневие на месеца времето ще е облачно, с превалявания като по-съществени количества се прогнозират в средата на седмицата. Повече слънчеви часове ще се наблюдават през почивните дни, което обаче е предпоставка за отрицателни стойности на температурата на въздуха. За целия период средните температури в земеделските райони ще достигат до 10⁰C, а минималните ще са между 0.0⁰C и минус 2.0⁰C.

При така очакваната агрометеорологична обстановка ще се наблюдава подобрение в агрофизичните свойства на почвата.  След продължителното есенно засушаване ще се създадат условия за прибиране на останалите растителни остатъци и провеждане на качествени,  повърхностни  обработки на почвата. Развитието на зимуващите култури ще протича със затихващи темпове като слабо развитие ще се наблюдава около и след обяд и в по-слънчевите дни, когато температурата на въздуха ще е над биологичния минимум, необходим за вегетационно развитие. Съществена промяна във фенологичното състояние на посевите няма да има – най-рано засетите остават във фаза начало на трети лист. По всяка вероятност съчетанието на топлина и влага ще доведе до увеличаване на гъстотата, която поради сухата почва при сеитба към момента е около 300р/кв.м.  На този етап се отчита съществено закъснение в сеитбите на ечемик и пшеница и остава риска посевите да навлязат в същинската зима във фаза листообразуване.

http://plovdiv.meteo.bg

032 632422 НИМХ Пловдив

Leave a Comment