Преработвателят на череши „Авиус 2003“ ще произвежда космически млечни продукти

череши на пазараЕдин от най-големите преработватели и износители на плодове и зеленчуци – „Авиус 2003″ЕООД ще инвестира в предприятие за производство на кисело мляко за пиене и лиофилизирани продукти, познати като „космическа храна“, приготвени от коластра и яйчни жълтъци. Пловдивското дружество, базирано в с. Царацово до Пловдив, има база и в Пазарджик, и изкупува череши, вишни, меки плодове, броколи, моркови и други зеленчуци, като най-високи приходи през 2017 г. му е донесла продажбата на череши в серен диоксид и в спирт. Едноличен собственик е Велин Беляков.

Новото инвестиционно намерение на „Авиус 2003“ е да създаде предприятието в складова база в стопанския двор на Царацово, където се намира и завода за консервиране на плодове и зеленчуци. Фирмата ще изкупува дневно по 5 хиляди литра сурово краве или козе мляко, от което ще произвежда кисело мляко за пиене в опаковки от 250 и 500 милилитра. От коластра с добавени жълтъци ще се приготвят лиофилизирани сашета по 8 грама, опаковани директно за пазара. Годишната продукция от тази полезна храна ще е малко над 100 тона, а от киселото мляко за пиене – 1 675 тона. 

теленцеНамерение за изграждане на животновъдна ферма и традиционна мандра в Цалапица са заявили пред РИОСВ – Пловдив две фирми. Едната е регистрираната в Пловдив „Вибком“ООД, в която съдружници с равни дялове са бившият депутат от ДПС и областен управител Венцислав Каймаканов и неговият брат Благой Каймаканов. Втората фирма инвеститор е „Комсо“ООД, в която до началото на 2016 г. основен акционер бе Благой Каймаканов. Днес обаче тя е собственост на „Т-Ком“АД и „Климат-А“ЕООД.

Във фермата ще се отглеждат 500 телета, посочвт инвеститорите. Мандрата ще произвеждат кисело мляко, сирене, кашкавал, масло и други при 14 тона дневен капацитет на суровото мляко.

Прочети още:  Депутатът Каймаканов ще строи инсталация за биогаз в Цалапица  

Leave a Comment