НАП ще издава код и ще следи превозите на селскостопански стоки и риба над 300 кг

дини в камион на тържищетоПредложени промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс затягат контрола на стоките с висок фискален риск, в това число и на горивата

Предложения за промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, публикувани за обществено обсъждане до 5 декември, предвиждат засилване на контрола от страна на НАП при превоза на стоки с висок фискален риск. Проектът може да се прочете на страницата на финансовото министерство.

Списъкът на стоките с висок фискален риск непрекъснато расте от 2014 г. насам, като се увеличава със заповеди на финансовия министър. Сред стоките с висок фискален риск са месо от едър рогат добит, свинско, птиче месо, заешко, агнешко, карантии, картофи – пресни или охладени, домати, пипер, краставици, бобови, лук, тиквички, ябълки, дини, киви, пресни череши, сливи, праскови, кайсии, малини, ягоди, райски ябълки, грозде, пшенично брашно или смесено с ръж, слънчогледово олио, захар, ядки – бадеми, лешници, орехи, фъстъци, макадамия, кашу, цитрусови плодове и банани, маслини, маслиново и палмово масло, кафе, някои видове риби и морски дарове, а също и горива. 

Всеки – производител или търговец, който превозва стоките с висок риск за фиска, независимо от това дали извършва внос или износ, или ги транспортира във вътрешността на страната, ще трябва предварително да декларира пред НАП всеки превоз. Това трябва да се извърши 7 дни преди започване на превоза. Когато стоката достигне крайна точка, купувачът или получателят трябва да потвърди доставката. 

Декларирането на доставките ще става по електронен път, като НАП ще издава уникален идентификационен номер. 

Новото изискване няма да важи за доставки в страната с тегло до 300 кг и стойност по фактура до 3000 лв. без ДДС. 

Предвижда се новата мярка да започне да действа от 1 юли 2019 г. 

Ако при проверка на пътя или при разтоварване в търговски обект се установи, че стоката няма идентификационен номер или че е различна по вид и количество от декларираното, тя ще бъде иззета, а на фирмата ще бъде наложена глоба в размер 40% от стойността на товара, но не по-малко от 5000 лв.

 

Leave a Comment