Лозана Василева: Имаме 49 договора с общини за ВиК проекти с бюджет от 127 млн. евро

Снимка на МЗХГ

Снимка на МЗХГ

127 милиона евро са заделените средства за водоснабдяване по подмярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура” от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020. Това съобщи земеделският зам.-министър Лозана Василева пред 8-та национална конференция, организирана от Българска асоциация по водите и Камарата на строителите в България.

Тези средства дават възможност на общините от селските райони да инвестират в изграждане, реконструкция и/или рехабилитация на водоснабдителни системи и съоръжения. Приоритетно се финансират проекти, в които е включена рехабилитация на водопроводната система в населени места с установено лошо качество на питейната вода и с установени чести аварии по мрежата, каза Василева.

На въпрос на представител на Камарата на строителите в България за възможността за отпускане на повече средства за подобряване водоснабдителната мрежа, д-р Лозана Василева припомни, че Програмата за развитието на селските райони цели подобряване цялостния им облик и условия за достоен живот. Това предполага инвестиции в рамките на общия бюджет по мярката и в направления като изграждане и реконструкция на улици, детски градини, училища, социални и други инфраструктурни проекти.

Leave a Comment