Празнуваме Деня на православното семейство с питка и чаша вино

Въведение БогородичноНа 21 ноември Православната църква празнува Въведение Богородично. Този ден е определен още като Ден на православното християнско семейство и младеж. Хората палят свещи в църквите и разказват на децата поучителни истории от Новия завет. Любовта събира най-близките на обща трапеза с питка и чаша вино, за да отпразнуват здравата връзка помежду си. За тези, които постят, днес рибата е разрешена.

На този ден света Дева Мария е била въведена в храма на 3-годишна възраст. Така родителите ѝ Йоаким и Анна спазили обещанието си към Бог. Те съпроводили детето до синагогата със запалени свещи и го оставили на първото стъпало. За почуда на всички, то с лекота изкачило 15-те стъпала и било посрещнато от първосвещеника Захария – бащата на Йоан Кръстител. Така, Мария останала в храма до достигане на възрастта, в която момичетата се задомявали.

На Въведение Богородично народът гадае какво ще е времето през цялата следваща година. Ако времето е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието – слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата – богата.

Leave a Comment