Австрийци повишават плодородието на земята с паневритмия

Д-р Светла Балтова е получила няколко покани да покаже танца на хармонията, създаден от Петър Дънов

Пловдивчанката д-р Светла Балтова е кардиолог по специалност, задълбочен астролог, автор на книги и съставител на поредица за учението на Петър Дънов. Д-р Балтова вярва в хармонията и енергията, които бликат от танца паневритмия, измислен като стъпки от Учителя Дънов. Наскоро тя сподели, че получава покани от общности, които живеят в Европа и искат да се докоснат до паневритмията. Ето и разказът й за местата, които е посетила.  

„В Южна Австрия и Германия има групи хора, които работят с живите природни сили. Науката се нарича геомантия. Тези учени могат да установят във всяка определена област какви енергии преобладават и съответно какво е най-добре да се прави като човешка дейност. Това дава възможност на местните хора да работят в сътрудничество с природата, уважавайки я. В резултат на познанията им, земята в техните ферми е по-плодородна, а реколтите са изобилни.

Специално в тази австрийска област има съчетание на огнения и водния елементи. Тя е вулканична и някъде дълбоко под земята продължават да се движат потоците лава. Това е наситило областта с много термални извори, което оказва здравословно влияние върху хората, които живеят там. Интересно е, че специалистите, които се занимават с природна архитектура, са открили как да „лекуват“ увредените енергийни точки в местността. Върху тях те поставят заоблени камъни – обелиски, които играят роля на акупунктурни игли. В момента най-известният учител по геомантия е хърватинът Марко Погачник. Неговата школа може да открие най-силните енергийни места и пътеки. Когато хората имат познание за тях, те не ги застрояват, а ги оформят като места за разходки. Установено е, че паневритмията създава особено хармонично пространство, където хората играят танца на Бялото братство. Затова и често ме канят да показвам стъпките. По този повод съм получавала покани от Германия, Швейцария, Ирландия и други държави.

Фермерите, които живеят в южната област на Австрия, имат малки, но процъфтяващи стопанства. Продукцията им е биологична, а усещането, когато ги посетиш, е на спокойствие и радост. Фермерите там нямат експлоататорско отношение към земята.

Районът в малката австрийска област е туристически. Целта на туровете е да се разведат гостите по градините. Семействата са стимулирани да превърнат личната си градина в изложба на открито от цветя, храсти и въобще зелена архитектура с уникални видове. Наричат го градински туризъм. Има дипляна със снимки на най-добрите градини.

В Холандия също има такива групи, които изследват природните енергии. Те предупреждават строителите на кои места да не вдигат постройки, защото оттам минават силови линии. Наричат тези линии чакри, енергийни земни центрове. Знам, че в Япония преди да се строи каквото и да било, се прави консултация със специалисти по природна енергетика. Те казват за какво е добро мястото и преди да започне някаква дейност, се правят специални ритуали. В Изтока това си е стара практика, която никога не е прекъсвала. В Западна Европа тя е възобновена.

В България, и по-конкретно в Пловдив, има много енергийни места. Радиестезистите са ги проучили и ги знаят. Един от най-уважаваните у нас радиестезисти е проф. Величко Братанов. По принцип там, където има хълмове, енергията е по-силна.

Знам, че имаме фермери със силно развито усещане към живите енергии. При някои това действа на чисто интуитивно ниво. Те знаят какви култури да отглеждат и на кое място да ги засадят. Характерното за тези земеделци е, че имат уважение към природата и не експлоатират земята, а прилагат практики, които я щадят.“

Leave a Comment