Национален пчеларски протест на 10 декември. Ножът е опрял до кокала!

Николай Гайдов, пчеларБраншът иска de minimis, криминализиране на пестицидните отравяния на пчелите и след 2020 г. по 60 евро субсидии на пчелно семейство
Няколко пчеларски организации, повсеместно подкрепени от целия бранш, решиха да проведат национален пчеларски протест на 10 декември /понеделник/ от 13 часа пред сградата на Министеството на земеделието. 
 
В петък вечерта тази седмица във Варна са се събрали 50 пчелари, представители на Варненската областна пчеларска организация, която е била и инициатор на срещата,  на Обединения български пчеларски съюз, на Съюза на българските пчелари – Шумен, на Общинските пчеларски организации в Търговище и Попово, на Областната пчеларска организация в Разград и на Сдружение“Пчелари-Русе“, научи Агро Пловдив. 
 
Срещата е завършила с подписването на протестна декларация и с решението за национален протест.
 
Основното искане на бранша е за незабавно определяне на държавна помощ de minimis, насочена към бранша. Причина за това искане са ниските изкупни цени на пчелния мед и ниски добиви вследствие на лоши климатични условия тази година. Освен това миналата година заместник-министър на МЗХГ е обещал ежегодно отваряне на тази схема, припомнят организаторите на протеста.
 
Други искания са за директни плащания за всяко регистрирано пчелно семейство и криминализиране на отравянията на пчели.
 
Пчеларите ще информират за решението си и еврокомисаря Мария Габриел, както и евродепутата Момчил Неков. В съобщението браншовите организации ще настояват за специална помощ от следващия програмен период за това, че с грижите си за пчелите осигуряват опрашването в природата. Те искат по 60 евро помощ за всяко регистрирано пчелно семейство. Пчеларите настояват да се криминализира нелегалният внос и употребата на неразрешени пестициди.
 
Организаторите на протеста се обръщат към колегите си с думите: „Ножът е опрял до кокала, така повече пчеларите не могат да оцеляват, поради невъзможност да се осигуряват и да заработят дори минимална заплата. Време е всеки пчелар с регистриран пчелин, член на пчеларско дружество да получи достойно възнаграждение за обществено значимия труд, който полага. Време е за извоюване на равнопоставеност на пчеларите с останалите земеделски стопани и на пчеларите от ЕС с тези от САЩ и други страни извън ЕС, в които се заплаща за опрашителна дейност.“

Leave a Comment