Днес ще гласуват на второ четене осигуровките за земеделци за 2019 г.

Надя Петкова, биофермер от с. Труд Архивна снимка на Агро Пловдив

Надя Петкова, биофермер от с. Труд
Архивна снимка на Агро Пловдив

Днес след 13 часа депутатите ще гласуват на второ четене Законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2019 г. Съществено изменение в него е промяната на минималния осигуртелен доход за земеделските производители. 

Още на 29 октомври председателят на аграрната комисия в парламента Десислава Танева е внесла предложение земеделския осигурителен доход да бъде намален от 560 лева месечно, както бе заложено в първоначалния вариант от финансовото министерство, на 400 лева.

Мотивите на Танева са, че в последните години фермерите са подложени на двоен натиск. От една страна са екстремните метеорологични условия и множество болести по растенията и животните. От друга – натискът на вносната продукция от ЕС и отвореният пазар на общността към трети страни. 

Десислава Танева изтъква още, че според статистическите данни всяко поредно увеличаване на минималния осигурителен доход на земеделците води до намаляване на броя им в регистъра на министерството. При 560 лева доход Танева предполага, ще доста фермери ще се откажат от регистрация и пререгистрация, което от своя страна ще увеличи броя на безработните в страната. Най-засегнати от скока на осигурителния доход ще бъдат дребните земеделци и тютюнопроизводители, за които земеделието е основен източник на доход. Според председателя на земеделската комисия вдигането на прага трябва да стана плавно, а не така рязко, както бе предложено в първия вариант на законопроекта, който предвиждаше 60% ръст. 

В мотивите се посочва още, че във връзка с предложеното увеличение на осигурителния доход в парламентарната комисия, са постъпили отрицателни становища от Българска асоциация Биопродукти, от Асоциацията на индустриалния капитал в България и от Асоциацията на земеделските производители в България.  

Leave a Comment