28 ноември: Ражда се писателят на страстта Стефан Цвайг

Стефан ЦвайгНа 28 ноември 1881 г. в заможното семейство на евреин фабрикант се ражда във Виена Стефан Цвайг. Той е един от най-добрите разказвачи на красивата, внезапна лудост, в чиито плен могат да попаднат определен тип хора. 

Цвайг получава добро образование – учи философия и история на литературата във Виенския и Берлинския университети. Завършва като доктор по философия.

Като студент пише поезия, в тези години издава и първата си книга „Сребърни струни“.

Когато е на 25 години предприема пътувания из Европа, Северна Африка, Азия и Америка, като пребивава по няколко месеца в различни страни – Франция, Англия, Индия, Цейлон, Бирма, Куба, Пуерто Рико, САЩ, Канада и др. Близко приятелство го свързва с Емил Верхарен и Ромен Ролан.

По време на Първата световна война пацифистът Цвайг заминава в Швейцария, където пребивава година и половина и в поредица от статии се застъпва за “справедлив мир между народите”.

През 1919 г. писателят заживява в Залцбург и се жени за Фридерике Мария фон Винтерниц, която познава от 1912 г. През този период негови произведения се публикуват в Берлин, Париж и Москва.

През 1934 г., по време на възхода на националсоциализма, полицията нахлува дома на Стефан Цвайг под претекста, че търси оръжие и това става причина той да напусне Залцбург и да се пресели в Лондон. През втората половина на 30-те години писателят е канен в редица държави, за да изнася лекции или за премиери на негови произведения – Португалия, Бразилия,Аржентина, САЩ. След Аншлуса на Австрия през 1938 г. книгите му са забранени в Германия и на територията на вече бившата Австрия. Цвайг наема за своя лична секретарка г-ца Лоте Алтман, с която се жени през 1939 г. след раздялата си с Фридерике.

Когато започва Втората световна война, писателят поема пътя на емиграцията, преселва се в Ню Йорк (1940), а после в Бразилия (1941).

В бразилския град Петрополис написва последната си творба – „Шахматна новела“  – и от отчаяние заради гибелта на европейската култура след нашествието на „кафявата чума“ се самоубива заедно с жена си през февруари 1942 г.

На 23 февруари Стефан Цвайг пише своето предсмъртно послание: „След шестдесетата година са нужни особени сили, за да започнеш още веднъж отново. А моите са изчерпани от дългите години на бездомно странстване. Затова смятам, че е най-добре своевременно и достойно да сложа край на един живот, за който умственият труд бе най-чиста радост, а личната свобода – най-висшето благо на тази земя. Поздравявам всички мои приятели. Възможно е те да видят зората след тази дълга нощ. Аз, най-нетърпеливият, си отивам по-рано от тях…“

В чест на писателя град Залцбург учредява през 1992 г. литературната награда „Стефан Цвайг“.

Leave a Comment