Европейският проект PlantaSyst за създаване на устойчиви на климатични аномалии растения най-после ще има адрес в Пловдив

Доц. Цанко Гечев

Доц. Цанко Гечев  Снимка на Агро Пловдив

Проектът за създаване на Център за растителна биология и биотехнология PlantaSyst, който получи солидно финансиране по европейската програма „Хоризонт 2020“ в размер на 15 млн. евро най-после ще има адрес в Пловдив. На сесията на Общинския съвет на Пловдив утре, 29 ноември, ще бъде гласувано предоставянето на 23 декара в жилищен район „Тракия“ за изграждане на сградата. Догодина се очаква държавата да се включи във финансирането с още 15 милиона евро, които ще се използват за строителството и оборудването на иновативния център. 

Работата на учените от Института по зеленчукови култури „Марица“, Институтът по молекулярна биология и биотехнологии и Лабораторията по приложни биотехнологии в Пловдив към Института по микробиология ще бъде свързана с извличане на гени за устойчивост на климатични аномалии и внедряването им в зеленчукови култури. Това обясни тази сутрин пред БНТ ръководителят на проекта доц. Цанко Гечев. Той посочи, че у нас не са много, но все пак виреят диви растения, оцелели векове наред при екстремни обстоятелства като Цветето на Орфей в Родопите, чиито механизми на оцеляване учените ще изследват. Те наричат този тип растения „възкръсващи“. 

Новият Център ще привлече учени в сферата на биотехнологиите от целия свят. „При нас заплащането ще е на световно ниво и затова ще очакваме учените да работят на световно ниво“, заяви доц. Гечев. В научния център ще се развиват и практични направления като селекция и семепроизводство, чрез които ще се поддържа директна връзка с аграрния бизнес. 

 

Leave a Comment