ФАО и Агенцията за атомна енергия решават проблеми в земеделието

Снимка на ФАО

Снимка на ФАО

В Пакистан двете организации създадоха в партньорство устойчив на суша и вредители сорт памук. В Доминиканската република бе ликвидирана заплахата от средиземноморски мухи

Иновациите и технологиите са от решаващо значение за постигането на свят без глад и недохранване, заяви днес заместник-генералния директор на ФАО Мария Хелена Семедо при откриване на конференция по ядрена наука и технологии във Виена. Тя посочи най-новите научни приложения в областта на селекцията на растения и борбата с вредителите, които допринесоха за подобряване на препитанието на милиони от най-бедните хора в света.

Развитието и достъпът до ядрени технологии, прилагани в сектора на храните и селското стопанство, е необходим компонент за постигане на целите за устойчиво развитие. Така се създават благоприятни условия за семейните фермери по света, за да могат да достигнат пълния си потенциал, добави Семедо.

ФАО и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) си партнират вече 55 години.

Чрез съвместен отдел по ядрени технологии в храните и селското стопанство ФАО и МААЕ обединяват експертни знания и ресурси за управление на лабораториите в областта на селското стопанство и биотехнологиите, научноизследователската и развойна дейност.

В отдела работи екип от около 100 учени, технически експерти и помощен персонал, към него има и изследователски центрове в Зайберсдорф, Долна Австрия, където бе открита нова лаборатория тази седмица.

Сред неотдавнашните постижения на съвместните дейности на ФАО и МААЕ е бързото премахване на средиземноморски плодови мухи в Доминиканската република. Този вредител застраши 30 000 работни места там. Разрешаването на проблема стана възможно благодарение на работата на звеното за подобряване на технологията за стерилизиране на инвазивни насекоми.

Една по-дългосрочна програма в Пакистан за разработване на мутантни сортове памук, които могат да издържат на високи температури и силни дъждове и да устоят на местните вредители и болести, доведе до масово въвеждане на тези нови сортове от земеделските производители, което им донесе 6 милиарда долара икономически ползи.

Понастоящем ФАО и МААЕ разработват заедно методи за проследяване на употребата на антимикробни средства в хранителната верига, за да се противодейства на повишаването на антимикробната резистентност.

Конференцията предлага многобройни примери за това как ядрената наука – независимо дали използва изотопи, за да открие вода и да следи деградацията на земята, или чрез радиационна технология опазване на културното наследство – може да помогне на обикновените хора.

Leave a Comment