Седем овцевъди около Твърдица имат план за оцеляване

Въпреки че общинската бюрокрация ги спъва, а фонд „Земеделие“ не е одобрило проекта на групата  производители „Росна китка“, те ще се модернизират сами и с проект по мярка 4.2 ще направят мини мандра
Управителят на "Росна китка" Иван Петров

Управителят на „Росна китка“ Иван Петров

Преди 2-3 години овцевъдите около град Твърдица решили, че ако продължат постарому, няма да е далеч мигът, когато ще бъдат принудени да се откажат от поминъка си. Само с работа, дори и да е безкрайна и черна, бъдещето вече изглеждало съмнително – работници се намирали все по-трудно, парите не стигали за инвестиции в обори, доилни апарати и технологии, мандрите командвали пазара на млякото и ежегодно натискали надолу цените. Така в общината се създали две групи на производители. Едната от тях не оцеляла, разтурила се. Другата продължила.

„На Еньовден 2016 г. седем фермери направихме общо събрание и създадохме групата „Росна китка“ООД. Кръстихме я така заради празника на билките“, припомня си Иван Петров от Твърдица, управител и инициатор за създаване на сдружението.

„Събрахме се, за да се опитаме да оцелеем“, обясни простичко той.

Първи проект – резултат нула

Овцете в групата са общо към 2 хиляди. Петима от животновъдите доят овцете ръчно, другите двама – машинно. До пролетта на 2019 г. всички ще са съоръжени с доилни апарати, информира управителят и допълни, че в момента разглеждат оферти, за да изберат най-подходящата.

Нещо повече – групата подготвя сграда, в която да се монтират доилни апарати. Други стари краварници в стопанския двор ще бъдат ремонтирани през пролетта на следващата година, за да може в тях да бъдат преместени четири от стадата в „Росна китка“. През април-май 2019 г. трябва да са готови обновените обори и оборудваната доилна зала. Доилната апаратура ще струва между 50 и 80 хил. лв. и ще е за едновременното издояване на 36 или 48 животни. Ще се купи на лизинг.

„Вече няма работници за ръчно доене. Няма и кой да храни животните, затова ще преминем и на машинно хранене с фуражораздаващи ремаркета.“ /Впрочем, в края на ноември т.г. земеделският министър обяви, че Брюксел е нотифицирал държавна помощ с бюджет от 1,5 млн. лв. за изграждане на мини мандри, която ще стартира от 2019 г. Максималният интензитет на помощта ще до 50% от приемливите разходи за един инвестиционен проект на един бенефициент, но не повече от 60 000 лева. Румен Порожанов посочи още, че България подготвя нова схема за държавна помощ за създаване на малки кланици и закупуване на доилни апарати и хладилни съоръжения за плодове и зеленчуци. Информацията за тази помощ не бе достигнала до животвовъдите от група „Росна китка“ – бел. р./

овцефермаСкоро след създаването й групата кандидатствала за финансова помощ при първия прием по подмярка 4.1. Проектът бил за оборудване на овчарниците с техника. Въпреки че бил подаден от група производители, които принципно получават допълнителна подкрепа при оценяването, въпреки че групата е от животновъдния сектор, който през този програмен период бе обявен за приоритетен, проектът не получил достатъчно точки и бил отхвърлен от фонда. Затова сега животновъдите сами и с минимум средства ще опитат да се модернизират, за да може най-после да влязат в 21 век. „Не е лесно, но не можем да седнем на пощада да плачем“, каза без да влага емоции в несполуката по мярка 4.1 управителят. Според него по-важното при такава ситуация е да гледаш напред.

Две години и нещо след регистрирането на „Росна китка“ изводите са, че всички трябва да са по-търпеливи, защото промените стават бавно. Но въпреки тромавата скорост, в крайна сметка все пак оцеляването може би ще е възможно.

Втори проект – 6+

Защо всъщност 7-те фермери са се сдружили? Отговорът дава Иван Петров – строителен инженер, който някога е работел при началните етапи на изгражането на магистрала Хемус. Впоследствие е прибрал дипломата си и се е заел с други дейности – търгувал е с дървен материал, отглеждал е крави, после закупил овчарник и станал овцевъд.

„Откакто се занимавам с овце, цената на едно агне е 100 лева. Нищо не я поклаща – нито инфлацията, нито вдигането на цените на фуражи и на труд. Живото тегло е 4,50 лв./кг и толкова.“ Той припомни, че това се дължи основно на вноса на агнешко и на агресивно ниските цени предимно от Румъния. „Там има по-големи и по-модерно оборудвани овцевъдни стопанства. Себестойността на продукцията им е по-ниска, а този Великден вносът на евтини румънски агнета ескалира и ни помете“, дава пример Иван Петров.

„По-важно за стопаните на млечни овце обаче е цената на овчето мляко, защото ние го предлагаме над половин година, докато агнетата се търгуват от Великден до Гергьовден“, продължи управителят на групата. Само че ако преди две години (2016-2017 г.) млякото се е изкупувало за 1,30-1,35 лв./литър, миналата година (2017-2018 г.) е паднало на 1,20 лв. Освен това мандрите са предупредили това лято, че ще изкупуват млякото до края на юли, въпреки че лактацията продължава до края на август. За следващата година (2018-2019) още отсега малкото мандри, които преработват овче мляко, предупреждават, че ще плащат по 0,80-1 лев за литър. За бранша това означава тайно наговаряне на цената между купувачите. И чисто изнудване.

„Защото един килограм сирене се прави от 4 литра овче мляко. Когато предаваме млякото на ишлеме срещу сирене, ни искат за услугата по 3 лв. на килограм готов продукт. Така реалната цена на сиренето става 7-8 лева, като добавим и цената на млякото, срока на зреене и опаковката. А по магазините най-евтиното овче сирене струва 12 лева“, съпостави той. И обобщи: „Печалбата е голяма, но не е за нас.“

Другият проблем е, че понякога мандрите забавят плащанията към овцевъдите. Тази година например единият от изкупвачите се изплатил два месеца по-късно.

Ако не работят на минус, то е само защото голяма част от фуража – зърното и грубия фураж – овцевъдите сами си произвеждат.

Да създадат мини мандра – това била втората важна причина за регистрирането на групата „Росна китка“.

Проектът, с който „Росна китка“ е кандидатствала по подмярка 4.2, включва мини мандра, хладилна инсталация и един микробус. Мандрата ще приема дневно по два тона овче мляко, а капацитетът на групата според броя на овцете към момента е за годишно производство на 50 тона сирене. Ако млечното предприятие развие пазара си по Наредба 26 за директни доставки, „Росна китка“ ще може да изкупува суровото мляко и на други овцевъди. Проектът е получил над 70 точки при оценяването, което се равнява на 6+. Обаче.

Спънки от общината

„Искат ни разрешително за строеж! Ние сме единствената група, на която й искат разрешение за строеж, за да бъдат монтирани два мобилни павилиона – фургона. От фирмата, която ще изпълни проекта за мобилна мандра ми казаха, че в дългогодишната им практика са няма случай за подобно съоръжение да се иска разрешение за строеж. Все още не сме предали на фонд „Земеделие“този документ поради изключително трудната комуникация с главния архитекст на общината. Той трябва да идва в Твърдица един път в седмицата, но ни посещава два пъти в месеца. Абе, правят ни спънки!“, поясни Иван Петров.

Но проблемите на група „Росна китка“ не опират само до разрешителното за строеж. Управителят обяснява, че въпреки че има изработен наскоро ПУП на стопанския двор, където е неговото стопанство и където ще се намира мандрата, главният архитект на общината поискал два нови ПУП за имоти в двора. Без да вижда логика в това, защото е можел просто да предостъпи под наем на „Росна китка“ свой имот, управителят на групата нямало какво друго да направи, освен да изпълнява. „Слава Богу, вече сме пред финала“, въздъхна той. Оттук нататък последвали и други проблеми.

„Големият ПУП на стопанския двор е електрифициран и има водоснабдяване и канализация. Само че сега от „Росна китка“ искат предварителни договори с EVN и В и К, като че ли те ще захранват имота наново! Защо ги искат, когато в ПУП-а на двора има ел-част и В и К част, и много ясно е показано как е водоснабден и електрифициран този парцел. Трафопостът е в моя имот и аз мога да префактурирам електроенергията на групата, което не е незаконно. Каква е логиката за 500 метра да прекараме нов кабел и нови тръби за вода за нещо, което го има? Изпадаме в едно безумие!“, коментира той.

Наскоро „Росна китка“ е получила писмо от фонд „Земеделие“ /т. нар. „десетдневка“/ с въпроси за проекта, за които трябва да се представят документи. „Предадохме каквото търсеха, само разрешителното за строеж ни липсва. Написахме, че това ще стане на по-късен етап и изпратихме копие на документите за комплексния инвестиционен проект и заповедта на кмета. Може би в близките дни ще получим вече и строителното разрешение. Ако има разбиране от страна на министерството, това не е пречка, защото ние така или иначе ще разполагаме с този документ. А ако няма разбиране, ще ни останат само разходите по проекта. Това ни е най-големият проблем – бюрокрацията и Законът за устройство на територията“, обобщи Петров.

Капанът на овцевъдството

овце и агнетаЗащо овцевъдството е толкова по-назад в модернизацията си от говедовъдството? Вярно ли е това, което проф. Иван Станков каза през лятото, когато овцевъдите организираха големия протест: 90 на сто от овцефермите са без доилни апарати и добиването на млякото е ръчно – така, както е било от памтивека? „Вярно е“, отговори Иван Петров. Неговото обяснение е, че пазарът на краве мляко е сигурен. Една кравеферма може целогодишно да продава мляко, докато при овцевъдните стопанства цикълът е сезонен и обвързан с пазара на агнета през пролетта. Кравата е по-производително животно, което дава възможност за по-голяма печалба. Това е плюсът, който е позволил на стопаните на крави да отидат по-напред. „Един проект по мярка 4.1 за създаване на европейски тип овцеферма – с широки обори, които позволяват машинно хранене и почистване, с доилна апаратура и зала, предпогала инвестиция в размер на 800 хил. до 1 милион евро. Овцевъдите не могат да осигурят 50% съфинансиране и затова изостават“, обясни управителят на групата.

От „Росна китка“ все пак са решили да се измъкнат от капана, в който е попаднало овцевъдството. Не е лесно, но не е и невъзможно, ако си имат доверие. Тепърва, когато мини мандрата заработи, ще се изправят пред тежката бариера за пазара на продуктите от овче мляко. Но ако седем човека са отишли толкова напред, все ще успеят да вдигнат и тази бариера, и да продължат нататък.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment