Нова наредба за организациите на производители в рибарството изисква минимум 6 членове

рибарник, аквакултуриВ днешния 99 брой на „Държавен вестник“ е обнародвана Наредба 7 от 22 ноември 2018 г. за условията и реда за признаване на организации на производители на продукти от риболов и на продукти от аквакултури, асоциации на организации на производители и междубраншови организации в сектора на рибарството и за одобрение на планове за производство и предлагане на пазара. 
 
В чл. 3 се посочва, че организацията на производители на продукти от риболов и/или на продукти от аквакултури може да бъде събирателно дружество, дружество с ограничена отговорност, юридическо лице, регистрирано при условията и по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, или кооперация с изключение на кооперативен съюз по чл. 54, ал. 3 от Закона за кооперациите.
 
Членове на организацията могат да бъдат физически или юридически лица, които са вписани в някой от регистрите от Закона за рибарството и аквакултурите като лица, извършващи стопански риболов или развъждащи и отглеждащи риба и други водни организми.
 
Организациите на производители на продукти от риболов и/или на продукти от аквакултури се създават за извършване на дейности в една или повече от следните области: морски аквакултури; сладководни аквакултури; крайбрежен риболов; дребномащабен риболов; риболов в открито море; дълбоководен риболов; друг вид риболов.
 
Организациите се признават, когато имат не по-малко от 6 членове и оборот от продажби на продукти от риболов и/или аквакултури от членовете на организацията и/или от нея не по-малко от 50 000 лв. през годината преди кандидатстването, който се доказва с извлечение от счетоводството или с данъчни документи. Организациите трябва да имат вътрешни правила във връзка с експлоатацията на рибните стопанства, производството и предлагането на пазара; да разполагат с офис и седалището им се намира на територията настраната; устройственият акт на организацията да включва правила, които позволяват на членуващите производители да контролират по демократичен начин своята организация и нейните решения; задължение на членовете да прилагат вътрешните правила; задължение на членовете за финансови вноски, необходими за финансиране на организацията на производителите; правила за приемането на нови членове и прекратяването на членството с писмено предизвестие със срок не по-кратък от шест месеца; санкции за нарушаване на задълженията.
 
Организациите трябва да водят счетоводство за дейността и да спазват правилата за конкуренция. Те също така трябва да разполагат с персонал, инфраструктура и оборудване, необходими за постигане на целите.
 
Пълния текст на Наредба 7 може да прочетете ТУК.

Leave a Comment