Угарите и конопът влизат в анкетната карта при регистрация по Наредба 3

Отпада изискването към фермерите да посочват стопанските си намерения за следващата година

земя под угарАграрното министерство променя Наредба №3 от 1999 г. за Регистъра на земеделските производители. Проектът за изменение и допълнение е публикуван на страницата на МЗХГ за обществено обсъждане до 30 декември. 

Нормативните промени ще дадат възможност на земеделските стопани за съкратено разпечатване на Таблица 1 от Анкетния формуляр за използваната земеделска земя, като пълната информация ще бъде съхранена в програмата на регистъра. Заложено е и при техническа възможност с цел намаляване на административната тежест на земеделските стопани при попълването на документите за регистрация/ пререгистрация/ актуализация служебно да им бъде предоставяна информация за ползваните от тях имоти.

В Анкетния формуляр, който попълват земеделците, ще се въведе на нов код, който ще включи производителите на „Коноп – семена за фураж“. Това става възможно след като бе обнародвана Наредба № 1 от 2018 г., която регламентира условията и реда за издаване на разрешение за отглеждане на растения от рода на конопа (канабис), предназначени за влакно, семена за фураж и храна и семена за посев. Кандидатите, които заявяват отглеждането на канабис за производство на семена, предназначени за фураж, са длъжни при регистрацията си като земеделски стопани да подадат и декларация за извършване на дейности с първични фуражи. До момента производството на конопени семена за фураж е било вписвано в Таблица 2 с код „Други фуражни“, което не е осигурявало проследяемост на този вид фураж, сочи в мотивите си към проектонаредбата зам.-министър Вергиния Кръстева.  

Предвижда се също така отделянето на угарите от общия код „Други (угари и други)“ в отделен код „Угари“. Това се прави, тъй като угарите са специфична категория  – върху земята се извършват обработки без обаче да се извършва производство. 

С предложения проект в същата Таблица отпада колона 7, в която се вписват данни за намерения за следващата стопанска година. Тази колона е ирелевантна след промяната на периода за регистрация/пререгистрация на земеделските стопани от календарна година на стопанска година.

С проекта се извършва и техническо прецизиране на препратка в Наредба № 2 от 2018 г. за критериите за допустимост на земеделските площи за подпомагане по схеми и мерки за плащане на площ (обн., ДВ, бр. 29 от 2018 г.).

Leave a Comment