Мащабно преброяване на земеделските стопанства през 2020 г. ще обхване дори стопаните с 1 крава

През септември-октомври догодина ще има генерална репетиция

земяОт 1 септември до 18 декември 2020 г. ще бъде извършено мащабно преброяване на земеделските стопанства. То ще обхване дори и най-дребните земеделци, които не влизат в регистрите  – тези, които имат по една крава, един декар с плодове, зеленчуци и картофи, или 100 кв. м. оранжерия (виж по-долу). Министерството на земеделието е подготвило законопроект за предстоящото преброяване, което цели да очертае цялостната картина на субектите в земеделието. То ще е отговорно за процеса и до 30 юни 2022 г. трябва да представи пред правителството събраните данни. 

Първоначална информация за целите на преброяването ще бъде взета от интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК); системата за идентификация и регистрация на едър рогат добитък; системата за идентификация и регистрация на животни от рода на овцете и козите; лозарския регистър и регистъра за биологичното земеделие.

Земеделското министерство ще осигури средства за заплащане на анкетьори, с които ще сключва договори, от бюджета си. МЗХГ ще организира и ръководи преброяването.

Ще бъде разработен въпросник, на който хората, които се занимават със земеделие, ще са длъжни да дадат верни отговори. В противен случай са предвидени санкции от 1000 до 2000 лв. за физически лица и от 3000 до 6000 лв. за юридически лица или еднолични търговци.

Анкетьорите ще могат да посещават земеделците от 8:00 до 20:00 часа.  

Въпросникът включва лични данни за стопанина и управителя на земеделското стопанство; информация за ползваната земя; отглеждани селскостопански животни; работна сила и други доходоносни дейности в стопанството; ползвано подпомагане по мерките на Програмата за развитие на селските райони; сгради за животни и управление на оборския тор.

Пробно преброяване ще бъде извършено още през 2019 г. – 1 септември до 11 октомври 2019 г., като от 1 септември до 10 септември 2019 г. данните се въвеждат онлайн от земеделски стопани, а от 11 септември до 11 октомври 2019 г. се събират чрез анкетьори и се контролират от експерти по агростатистика от областните дирекции „Земеделие“.

При същинското преброяване през 2020 г. от 8:00 часа на 1 септември до 24:00 часа на 18 септември 2020 г. преброяването ще се извършва по интернет чрез предоставяне на данни от земеделския стопанин с помощта на уеб-базирано приложение и попълване на електронен въпросник за земеделското стопанство.

От 8:00 часа на 19 септември до 20:00 часа на 18 декември 2020 г. преброяването се извършва с анкетьор чрез интервю със стопанина или управителя на стопанството и попълване на въпросник на хартиен носител или чрез онлайн въвеждане с помощта на преносимо електронно устройство.

В приложение №2 към законопроекта е посочено, че преброяването обхваща всички земеделски стопанства, отговарящи най-малко на един от следните критерии:

  1. Обработва (стопанисва) най-малко:

а) 0.5 хектара използвана земеделска площ;

б) 0.3 хектара обработваема земя;

в) 0.1 хектара картофи;

г) 0.1 хектара пресни зеленчуци, дини, пъпеши и ягоди;

д) 0.5 хектара постоянно затревени площи;

е) 0.1 хектара трайни насаждения (чиста култура);

ж) 0.3 хектара общо овощни, ягодоплодни, черупкови и други трайни насаждения с изключение на разсадници и лозя;

з) 0.1 хектара лозя;

и) 0.1 хектара (чисти) специализирани култури (тютюн, хмел, подправки, медицински и ароматни култури, цветя, декоративни растения, посевен и посадъчен материал, разсадници);

к) 0.2 хектара общо медицински и ароматни култури и подправки, цветя и декоративни растения, посевен и посадъчен материал, разсадници;

л) 100 кв. метра оранжерии;

м) 100 кв. метра култивирани гъби.

  1. Отглежда най-малко:

а) 1 крава;

б) 1 биволица;

в) 2 говеда;

г) 2 бивола;

д) 1 женско животно за разплод (еднокопитни);

е) 2 работни животни (еднокопитни);

ж) 5 прасета;

з) 1 свиня майка;

и) 5 овце майки;

к) 2 кози майки;

л) 50 кокошки носачки;

м) 100 пилета за угояване;

н) 10 пчелни семейства;

о) 10 зайкини;

п) 1 репродуктивно мъжко животно, използвано за естествено покриване – бик, жребец, нерез;

р) специални видове животни или птици – 400 пъдпъдъка, 30 други птици (пуйки, гъски, патици и други), щрауси, ангорски кози, ангорски зайци, норки, нутрии и други.

с) отглеждат различни видове животни и птици, сумата от животинските единици на които е по-голяма или равна на 1.7.

В мотивите към законопроекта за преброяването е посочено, че България, като член на Европейския съюз и част от Европейската статистическа система, е обвързана с  ангажимент относно интегрирана статистика на земеделските стопанства.

Преброяването на стопанствата се провежда на всеки 10 години. 

В законопроекта е регламентирана поверителността на данните и опазването на статистическата тайна.

Leave a Comment