ДФ „Земеделие“ получава 5 млн. лв., с които да компенсира стопаните за бедствия и болести

кокошки и яйцаПравителството одобри допълнителни разходи за 2018 г. по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Парите ще се използват за възстановяване на средства по изпълнението на мерките, свързани с националните доплащания и държавните помощи.

Към фонда ще бъдат преведени до 5 милиона лева, реши правителството.

Осигуряването на допълнителен финансов ресурс ще позволи насочване на по-съществен размер на подкрепа към земеделските стопани, в момент, в който те имат необходимост от допълнително финансиране с оглед създалата се неблагоприятна климатична и епизоотична обстановка в страната, посочват от правителствената пресслужба.

Във връзка с подготвяния за 10 декември национален протест на пчеларите и техните искания за 40 лв. на пчелно семейство по държавната помощ de minimis, от Агро Пловдив изчислихме колко средства са нужни, ако земеделското министерство реши да удовлетвори бранша. По данни, взети от последния Аграрен доклад, през 2017 г. пчелните семейства са били 765 772 на брой. Сметката  показва, че за да бъдат раздадени по 40 лв. на семейство, ДФЗ трябва да преведе общо малко над 30 млн. лв.

Leave a Comment